Close

21 Ιανουαρίου 2023

Τα κριτήρια με τα οποία θα ψηφίσουν οι πολίτες

Τελικά που θα κριθούν οι εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές; Δεν είναι εύκολη η απάντηση διότι η πολιτική επικοινωνία γίνεται σε πολλά επίπεδα, με πολλούς «πομπούς» και διαφοροποιημένα μηνύματα.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή:

-Οι Έλληνες έχουν κυρίαρχο κριτήριο (και καλά κάνουν) την οικονομία και ειδικά το πως αυτή αντανακλάται στην προσωπική τους ζωή και ευημερία. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων είναι οργισμένη διότι η ακρίβεια έχει επεκταθεί σχεδόν σε κάθε υπηρεσία και προϊόν. Όμως η ακρίβεια πλήττει ιδιαίτερα όσους έχουν χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα. Για παράδειγμα τα τρόφιμα διαφορετικά συμμετέχουν στον οικογενειακό προϋπολογισμό σε κάποιον που αμείβεται με 500 ευρώ και διαφορετικά σε κάποιον που έχει εισόδημα πάνω από 2.000 ευρώ. Εδώ η κυβέρνηση θα έχει σημαντικές απώλειες.

-Η οικονομία είναι συνδεδεμένη και με την διαχείριση της εξουσίας. Τα παιχνίδια με τους ενεργειακούς ομίλους, τα αφορολόγητα υπερκέρδη, οι απευθείας αναθέσεις που πλησιάζουν τα 10 δις, η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος σε ημετέρους, όλα αυτά θα βρεθούν στην κάλπη και δεν είναι ευχάριστα για τη ΝΔ…

-Τα θέματα δημοκρατίας (παρακολουθήσεις, κράτος δικαίου κ.λπ) φαίνεται ότι έχουν επίσης ισχυρό εκλογικό αποτύπωμα. Η ιδιαιτερότητα είναι ότι πιο ευαίσθητοι σε αυτά τα θέματα είναι οι αριστεροί και οι «κεντρώοι». Μέρος των «κεντρώων» στις προηγούμενες εκλογές ψήφισε ΝΔ πιστεύοντας το «νόμος και τάξη» μεταξύ άλλων. Τώρα αυτοί είναι και ενημερωμένοι και απογοητευμένοι. Είναι δεδομένο ότι ένα τμήμα τους θα αλλάξει ψήφο ή θα απόσχει! Δεν είναι δεδομένο αν φτάσουν στην κάλπη τι θα ψηφίσουν. Απώλειες όμως η ΝΔ θα έχει.

-Ένα μεγάλο μέρος πολιτών, νοιώθει απογοητευμένο από το πολιτικό σκηνικό. Θέλει αλλαγές σε πολιτικές και πρόσωπα. Κάθε κόμμα θα επιδιώξει να συνθέσει έτσι τα ψηφοδέλτιά του προκειμένου να μπορέσει να εντάξει και νέα πρόσωπα, αλλά και να έχει στελέχη που αποτελούν εγγύηση για τη συνέχεια της κάθε παράταξης. Εδώ μέχρι στιγμής  ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προηγείται κατά την άποψή μου διότι έχει αναπτύξει δυναμική διεύρυνσης (παράδειγμα η πολύ πετυχημένη επιλογή  της κ. Τσαπανίδου για εκπρόσωπο του κόμματος), ενώ είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν και άλλες θετικές ειδήσεις. Ταυτόχρονα η ΝΔ έχει πρόσωπα που το 2019 εμφανίζονταν ως νέα και άφθαρτα (η κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, ο κ. Σκέρτσος κ.λπ) ενώ σήμερα μάλλον αποτελούν πρόβλημα για τη ΝΔ. Ακόμα, επίσης, δεν έχουμε ξεχάσει τον κ. Πάτση, την κ. Σπυράκη, τον κ. Μαραβέγια και πολλούς άλλους που αποκαλύφθηκε ο ρόλος τους. Το πιο μεγάλο πρόβλημα, όμως, είναι ο ίδιος  ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος «πλασαρίστηκε» ως «το καλύτερο βιογραφικό της Ελλάδας» και κατέληξε υποκλοπέας, αδίστακτος και καιροσκόπος πολιτικός.

-Υπάρχουν βέβαια και τα ΜΜΕ. Είναι δεδομένο ότι μέχρι τις εκλογές πολλά από αυτά θα κάνουν «την τρίχα-τριχιά» για να πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Το θεωρούμε δεδομένο και είμαστε προετοιμασμένοι να απαντήσουμε καταλλήλως. Γνωρίζουμε όμως ότι (όπως έγινε πρόσφατα με τον Νίκο Παππά) ακόμα και τα πιο «καραμπινάτα» ψέματα θα γίνουν πρωτοσέλιδα, ενώ οι διαψεύσεις θα «θαφτούν» από τα συστημικά ΜΜΕ. Επομένως γνωρίζουμε ότι η «υπεροπλία διαπλοκής» που έχει η ΝΔ με μεγάλο τμήμα των ΜΜΕ θα αποτελέσει το βασικό της όπλο.

-Η κατάσταση στην υγεία, την παιδεία, τους εργασιακούς χώρους, την δικαιοσύνη κ.λπ, όλα θα παίξουν ρόλο στην τελική ετυμηγορία των πολιτών. Κοινή είναι η αίσθηση ότι οι κυβερνητικές επιδόσεις είναι πολύ ασθενείς, ενώ οι υποσχέσεις ήταν «απλόχερες»… Η πειστική παρουσίαση των δικών μας προγραμματικών θέσεων θα αποτελέσει ένα ακόμη πλεονέκτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

-Τέλος, υπάρχει και η «μάχη των συναισθημάτων». Αν το κυρίαρχο συναίσθημα με το οποίο θα προσέλθουν οι πολίτες στις κάλπες, θα είναι «ο φόβος» (πχ. για τα εθνικά ζητήματα) τότε ενδέχεται αυτοί να παραμείνουν εντός των τειχών της ΝΔ. Αν κυριαρχήσει η διάθεση για απομάκρυνση αυτής της κυβέρνησης, αν εκφραστεί η «οργή» (η οποία σύμφωνα ακόμα και με τις υπάρχουσες δημοσκοπήσεις αποτελεί το κυρίαρχο αίσθημα σήμερα) τότε είναι δεδομένη η εκλογική ήττα (αν όχι η συντριβή) της ΝΔ.

Υπάρχει βέβαια και ο ανθρώπινος παράγοντας: Τίποτα δεν θα γίνει από μόνο του. Αν εμείς στις συζητήσεις, στα κοινωνικά δίκτυα, στους χώρους δουλειάς, μιλήσουμε ανοιχτά και αποφασιστικά, τότε κανένα «δελτίο των 8» δεν θα μπορέσει να επηρεάσει την λαϊκή ετυμηγορία.

Συμπέρασμα όλων των πιο πάνω είναι πως όσο οι πολίτες ενημερώνονται, όσο στηρίζονται στην προσωπική τους εμπειρία και όχι στην εικονική πραγματικότητα που θέλει να δημιουργήσει η κυβέρνηση, τόσο θα μειώνεται η επιρροή της ΝΔ.

Προσωπικά είμαι πολύ αισιόδοξος, γνωρίζω όμως ότι η ΝΔ «παίζει πολλά» σε αυτές τις εκλογές και θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο. Στο χέρι μας είναι να μην της επιτρέψουμε να συνεχίσει το καταστροφικό έργο που ξεκίνησε πριν 4 χρόνια…

https://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/ta-kritiria-me-ta-opoia-tha-psifisoyn-oi-polites