Close

24 Ιανουαρίου 2023

Ο Γιάννης Μπαλάφας στο Κανάλι της Βουλής_23.1.2023

Ο Γιάννης Μπαλάφας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών, στο Κανάλι της Βουλής στους δημοσιογράφο Λ. Πέγκο και Λ. Γκάτσου:

– Η μάχη των εκλογών θα είναι σκληρή, αλλά η πρόθεσή μας είναι να γίνει με όρους πολιτικούς. Υπάρχουν πολλά επίδικα και θεμελιώδεις διαφορές με τη ΝΔ σε ζητήματα όπως η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια, οι υποκλοπές και οι παράνομες παρακολουθήσεις, η διαφθορά και η διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Πρέπει να αποφευχθεί η όξυνση και, κυρίως, η εσκεμμένη όξυνση, όπως αυτή που επιδιώκει η κυβέρνηση για λόγους αντιπερισπασμού.

-Από την πλευρά μας τα στοιχεία που θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε σε αυτή τη μάχη, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και τις προτάσεις μας, θα κινούνται σε τρεις άξονες: οικονομία, δημοκρατία και δίκαιη αναδιανομή σε αντίθεση με τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος που βλέπουμε σήμερα.

– Οι δημοσκοπήσεις πρέπει να αναλύονται στο σύνολο των ευρημάτων τους. Είναι απορίας άξιο ότι ενώ στα ποιοτικά χαρακτηριστικά καταγράφεται η οργή, η δυσαρέσκεια και η αντίθεση των πολιτών για τις κυβερνητικές πολιτικές σε ποσοστό 60-70%, οι ίδιες αυτές δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στη ΝΔ.

– Οι εκλογές με απλή αναλογική δίνει, εξ αντικειμένου, τα πλέον αντιπροσωπευτικά αποτελέσματα. Θεωρούμε ότι από την κάλπη της πρώτης Κυριακής μπορεί να προκύψει κυβέρνηση.

– Η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης είναι εκτεθειμένη με το ζήτημα των παράνομων παρακολουθήσεων. Μάλιστα, οι κ.κ. Οικονόμου-Γεραπετρίτης πλέον έχουν αναγνωρίσει την ύπαρξη παράνομων παρακολουθήσεων αποδίδοντάς τες σε «ρυπαρά δίκτυα» και «ανεξέλεγκτα» κυκλώματα.

– Η πεποίθησή μας είναι ότι εγκληματίες ναζιστές και εγκληματικές φασιστικές οργανώσεις τύπου «Χρυσή Αυγή» πρέπει να βρίσκονται στη φυλακή και να μην μπορούν να παίζουν ρόλο στο δημόσιο βίο. Από κει και πέρα τηρώντας απαρέγκλιτα το Σύνταγμα πρέπει να προχωρήσουμε θωρακίζοντας τις όποιες θεσμικές πρωτοβουλίες με συνταγματικά άρτιο τρόπο ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια για διασταλτικές ερμηνείες. Πρέπει, δηλαδή, να διασφαλιστεί πρώτον, η αποτροπή της σκόπιμης διεύρυνσης της απαγόρευσης και, δεύτερον, η τήρηση της συνταγματικής επιταγής για προστασία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

– Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση λειτουργεί με διαρροές. Να θυμίσω ότι ο κ. Βορίδης έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι πρέπει με θεσμικά μέτρα να εμποδίσουμε την αριστερά να ξαναέρθει στην κυβέρνηση. Δεν γνωρίζω σε ποια θεσμικά μέτρα αναφέρεται, αλλά και μόνο η δήλωση αυτή μας δίνει το δικαίωμα να μην εμπιστευόμαστε τις προθέσεις της κυβέρνησης.