Close

2 Φεβρουαρίου 2023

Θεσμικά και υπεύθυνα!

Πολλά λέγονται και πολλά διακινούνται για την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να απέχει από τις ψηφοφορίες της Βουλής. Βουλευτές, δημοσιογράφοι και λοιποί δημοσιολογούντες του διαδικτύου κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για «εγκατάλειψη» της Βουλής και αποχή από τις δραστηριότητες για τις οποίες είναι επιφορτισμένοι οι βουλευτές να πράττουν.

Ας βάλουμε τα πράγματα, λοιπόν, σε μία σειρά. Η απόφαση για αποχή αφορά μόνο  -το τονίζουμε αυτό- τις ψηφοφορίες στη Βουλή, με εξαίρεση την αναμενόμενη νομοθετική πρωτοβουλία για την εγκληματική-ναζιστική οργάνωση «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ». Δεν σημαίνει ότι “φεύγουμε” από το Κοινοβούλιο, όπως κάποιοι προσπαθούν να εμφανίσουν. Συμμετέχουμε κανονικά σε όλες τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, στο κοινοβουλευτικό έργο και στη συζήτηση του νομοθετικού έργου, αλλά όχι στην ψηφοφορία στο τέλος της διαδικασίας.

Η απόφαση αυτή καταρχήν είναι απόλυτα θεσμική και υπεύθυνη, προβλέπεται τόσο από τον Κανονισμό της Βουλής όσο και από το Σύνταγμα.  Είναι μια ενέργεια με την οποία θέλουμε να καταδείξουμε τη θεσμική εκτροπή της κυβέρνησης και το απροχώρητο της κατάστασης σε σχέση με ζητήματα δημοκρατίας και αξιοπρέπειας του Έλληνα πολίτη. Αναφέρομαι, ιδιαίτερα, στις υποκλοπές και στις παρακολουθήσεις του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, τεσσάρων ακόμη ανώτατων  στρατιωτικών στελεχών και του υπουργού κ. Χατζηδάκη.

Είναι μία συμβολική ενέργεια, απόλυτα θεσμική. Αποτελεί θράσος, κυρίως για το κόμμα της ΝΔ και την κυβέρνηση, όταν βαρύνεται με το αποδεδειγμένο σκάνδαλο των υποκλοπών, με το οποίο έχει διασύρει τη χώρα μας διεθνώς, να προσπαθεί να μας κάνει μαθήματα σεβασμού στον κοινοβουλευτισμό.

Αντί, λοιπόν, να μας κουνάει το δάκτυλο η κυβέρνηση, να μας απαντήσει ποιοι είναι οι «εθνικοί λόγοι» για τους οποίους η ΕΥΠ παρακολουθούσε τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τον υπουργό κ. Χατζηδάκη. Η ΕΥΠ είναι μια πολύ κρίσιμη και απαραίτητη υπηρεσία για την ασφάλεια της χώρας, αλλά είναι προφανές ότι ο επικεφαλής της και πρωθυπουργός της χώρας Κ. Μητσοτάκης την έχει μετατρέψει σε κομματικό – προσωπικό όργανο.  Ο Κ. Μητσοτάκης ως υπεύθυνος της ΕΥΠ είναι ο ιθύνων νους όλων των παρακολουθήσεων και καταχραστής της δημοκρατικής εξουσίας που του παραχώρησε ο ελληνικός λαός.

Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την άμεση διάλυση της Βουλής και την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, ως μόνη διέξοδο για τη Δημοκρατία, ενάντια στη εκτροπή που αυτή τη στιγμή εξελίσσεται στη χώρα μας. Όπως δήλωσε: «Ζητάμε ο ελληνικός λαός να είναι αυτός που θα απαντήσει άμεσα, και όχι οι πιθανώς εκβιαζόμενοι βουλευτές της ΝΔ, στο κρίσιμο, στο υπαρξιακό ερώτημα: Με τη δημοκρατία ή με την εκτροπή;».

Αυτά για να ξεχωρίζουμε «την ήρα και το στάρι»…