Close

9 Φεβρουαρίου 2023

Επίσκεψη για τις δομές του δήμου Καισαριανής

Τραγική η έλλειψη μόνιμου προσωπικού στην κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Καισαριανής. Τέσσερις μόνιμοι υπάλληλοι υλοποιούν κοινωνικές πολιτικές για 35.000 κατοίκους.
Συνάντηση στο Δήμο Καισαριανής είχαν χτες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεανώ Φωτίου και Γιάννης Μπαλάφας και συνεργάτης του βουλευτή Ιωάννης Μουζάλας – Ioannis Mouzalas με τον Δήμαρχο κ. Χρήστο Βοσκόπουλο, τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Γιώργο Φασκιώτη, και την Προϊσταμένη και υπαλλήλους της Κοινωνικής Υπηρεσίας και του Κέντρου Κοινότητας.
Κατά τη συνάντηση παρουσιάστηκαν οι δράσεις κοινωνικής προστασίας του Δήμου (Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο, κοινωνικό φροντιστήριο, ιματιοθήκη, συσσίτιο (όπου αξιοποιούνται και τα περισσεύοντα σχολικά γεύματα), Κέντρο Συμβουλευτικής Παιδιών και ΑμεΑ, δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί κλπ), ενώ εκτέθηκε ειδικότερα η δουλειά των επιστημόνων του Κέντρου Κοινότητας στην ψυχοκοινωνική στήριξη του πληθυσμού.
Μείζον πρόβλημα και στο Δήμο Καισαριανής η αναντιστοιχία πόρων με τον πραγματικό πληθυσμό του Δήμου (35 χιλ. έναντι 26 χιλ, της απογραφής), που αυξήθηκε λόγω της ανοικοδόμησης των παλιών προσφυγικών με πολυκατοικίες, αλλά κυρίως το ελάχιστο μόνιμο προσωπικό, ιδίως στην κοινωνική υπηρεσία. Αυτή τη στιγμή, σε σύνολο 180 υπαλλήλων του δήμου (έναντι 460 πριν το 2010) μόνον 4 μόνιμοι υπάλληλοι στελεχώνουν την κοινωνική υπηρεσία, συνεπικουρούμενοι από τους 3 υπαλλήλους Ορισμένου Χρόνου του Κέντρου Κοινότητας και το επίσης ΙΔΟΧ προσωπικό των άλλων συγχρηματοδοτούμενων δράσεων.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισαν ότι το κράτος οφείλει να χρηματοδοτεί τους δήμους βάσει συντελεστών που να λαμβάνουν υπόψη τον πραγματικό πληθυσμό και τις καθημερινές του ανάγκες. Οφείλει, δε, κυρίως, να διαθέτει στους δήμους υλικούς και ανθρώπινους πόρους που θα τους επιτρέψουν να υλοποιούν τις κεντρικά σχεδιαζόμενες κοινωνικές πολιτικές.
Δεσμεύτηκαν ότι σε μια νέα προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα υπάρξει γενναία ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών και των κοινωνικών δομών με στελέχωσή τους από μόνιμο προσωπικό που θα περιλαμβάνει τους σημερινούς έμπειρους εργαζόμενους ΙΔΟΧ. Επιπλέον, θα επεκταθούν ήδη εφαρμοζόμενα προγράμματα, όπως τα σχολικά γεύματα που θα δοθούν σε όλα τα παιδιά του δημοτικού όλων των δήμων της χώρας, ενώ θα υλοποιηθούν και νέες ρηξικέλευθες πολιτικές για την κοινωνική πλειοψηφία, όπως το Δίκτυο Υπηρεσιών Ολοκληρωμένης Φροντίδας Υγείας-Πρόνοιας στην κοινότητα, η πιλοτική μετατροπή μεγάλων γειτονιών αστικών δήμων σε πλήρως προσβάσιμες κ.ά.