Close

9 Φεβρουαρίου 2023

Ο Γιάννης Μπαλάφας στο BLUE SKY_3.2.2023

O Γιάννης Μπαλάφας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών, στον τηλεοπτικό σταθμό BLUE SKY στους δημοσιογράφους Σ. Ξενάκη και Ν. Ελευθερόγλου:

– Οι συνταξιούχοι αντιμετωπίζουν αυτές τις μέρες δύο προβλήματα. Το πρώτο είναι ότι προσδοκούσαν την αύξηση του 7,75%, που να θυμίσω εδώ ότι είναι αποτέλεσμα του ψηφισμένου από τον ΣΥΡΙΖΑ νόμου το 2017 που είχε προβλέψει την εφαρμογή της αύξησης από 1/1/2023. Η κυβέρνηση όφειλε να εφαρμόσει το νόμο προσαρμόζοντας την αύξηση με τιμαριθμική αναπροσαρμογή. – Η εξήγηση για τη συνολική στάση της κυβέρνησης απέναντι στους συνταξιούχους είναι απλή. Η ΝΔ έχει επιλέξει να εφαρμόζει πολιτικές ενίσχυσης των λίγων. Για αυτό και καθυστερεί όσο μπορεί την καταβολή των αναδρομικών.

– Κατ’ αρχήν, η ακρίβεια δεν έχει «σταματήσει», παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης ότι θα ήταν πρόσκαιρο φαινόμενο. Η κυβέρνηση πρέπει να πάψει να αντιμετωπίζει την ακρίβεια σαν ένα φαινόμενο νομοτελειακό. Είναι ζήτημα κυβερνητικών επιλογών. Ο πληθωρισμός κινείται μεσοσταθμικά στο 7,2%. Και επειδή η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είμαστε στο μέσο ευρωπαϊκό όρο, αποκρύπτει ότι η δική μας αγοραστική δύναμη είναι σημαντικά χαμηλότερη, διότι οι μισθοί είναι πολύ χαμηλότεροι στην Ελλάδα από ό,τι είναι στην Ευρώπη.

– Η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι να υπάρξει ένας νόμος με τον οποίο, από αφενός, θα τηρείται το Σύνταγμα της χώρας, θα αναφέρονται δηλαδή οι διατυπώσεις του νόμου στο άρθρο 29, παρ.1 του Συντάγματος που αναφέρεται στην προστασία της ελεύθερης λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος, χωρίς «ήξεις αφήξεις». Και, αφετέρου, ένας νόμος που θα αφορά με σαφήνεια μορφώματα ναζιστικού, εγκληματικού χαρακτήρα. Να μην αφήνει κανένα περιθώριο ο σχετικός νόμος διασταλτικών ερμηνειών. Και το λέω αυτό διότι οι καιροί είναι πονηροί. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τη δήλωση του κ. Βορίδη, σημερινού πρώτου τη τάξει Υπουργού, που υποστήριξε ότι «πρέπει να υπάρξουν θεσμικά μέτρα ώστε η αριστερά να μην κυβερνήσει ξανά». Άρα αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η συνταγματική ορθότητα.