Close

9 Φεβρουαρίου 2023

Ο Γιάννης Μπαλάφας στο ONE CHANNEL_9.2.2023

Ο Γιάννης Μπαλάφας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, στο διαδικτυακό κανάλι ONE CHANNEL στη δημοσιογράφο Μ. Μπάρμπα:

– Αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία είναι τραγικό. Η χώρα μας με την αποστολή της ΕΜΑΚ έκανε το αυτονόητο καθήκον της και αυτή η βοήθεια πρέπει να συνεχιστεί. Οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Είναι πολλά αυτά που τους ενώνουν και πολλές φορές οι ηγεσίες τους βρίσκονται σε απόσταση από τα αισθήματα των πολιτών. Αυτό πρέπει να το έχουμε υπόψη μας και να είναι ο οδηγός μας και στην επίλυση της διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία. – Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μεγάλο πρόβλημα από τους σεισμούς έχει και η Συρία, για την οποία δυστυχώς εξαιτίας διαφόρων εμπάργκο δυσκολεύει η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθεια. Πρέπει να υπάρξουν άμεσες πρωτοβουλίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε ο δρόμος της αλληλεγγύης και της βοήθειας να φτάσει και στους Σύριους συνανθρώπους μας.

– Καταρχήν θεωρούμε θετικό ότι υπήρξε ένα βήμα, έστω και μικρό. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, υπήρξε ένα ουσιαστικό ζήτημα. Η κυβέρνηση επέμεινε στην άρνησή της να μην υπάρξει αναφορά στο ναζιστικό χαρακτήρα αυτών των εγκληματικών οργανώσεων. Εμείς παρόλο που καταθέσαμε την πρότασή μας, κάναμε ένα βήμα πίσω και δεχθήκαμε να ψηφιστεί η διάταξη με βάση τις απόψεις έγκριτων συνταγματολόγων όπως του κ. Ν. Αλιβιζάτου και του κ. Ξ. Κοντιάδη. Ψηφίσαμε «παρών» ακριβώς για να καταδείξουμε ότι ενώ έγινε η αρχή, δεν ολοκληρώθηκε. Έτσι όπως κατατέθηκε η τροπολογία αφήνει επικίνδυνα «παράθυρα» ερμηνειών. Επιπλέον, μια ακόμα προβληματική, κατά την άποψή μας, πλευρά είναι ότι όλα εξαρτώνται από ένα τμήμα του Αρείου Πάγου.

– Οι δυνατότητες που δίνονται από τον κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα κατά την ψήφιση ενός νομοσχεδίου είναι τέσσερις: υπέρ, κατά, παρών και αποχή. Η απόφασή μας να απέχουμε από την τελική διαδικασία των ψηφοφοριών είναι απόλυτα θεσμική και έχει συμβολικό χαρακτήρα.

– Η ουσία όμως είναι ο λόγος που μας οδήγησε σε αυτήν την απόφαση, που δεν είναι άλλος από το ότι ο Κ. Μητσοτάκης αρνείται επίμονα να ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό σχετικά με τους λόγους για τους οποίους παρακολουθούνταν ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. Χατζηδάκης και άλλοι. Όπως δήλωσε και ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, όταν αποφασίσει ο Κ. Μητσοτάκης να αποκαλύψει την αλήθεια, τότε θα άρουμε την απόφαση για την αποχή.