Close

20 Φεβρουαρίου 2023

Οι νέοι, η «καταπληκτική ποιότητα ζωής» τους και η πραγματικότητα!

Σύμφωνα με τη Eurostat  το 69,4% των Ελλήνων ηλικίας 18-34 ζει με τους γονείς του (αυξημένο κατά 8,7 μονάδες από το 2011). Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι  50%.

Σύμφωνα με την έρευνα «Η απασχολησιμότητα στην Ελλάδα 2022» το 84% των εργαζομένων βλέπουν ότι οι απολαβές τους δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια. Την ίδια στιγμή μεγάλο ποσοστό των ήδη εργαζομένων αναζητούν άλλη εργασία κυρίως στην Ελλάδα (68%), αλλά και στο εξωτερικό (15%). Η ίδια έρευνα διαπιστώνει ότι το 46% εργάζεται πάνω από 40 ώρες την εβδομάδα, ενώ έντονη είναι και η δυσφορία των εργαζομένων για την έλλειψη προσωπικού χρόνου.

Σε άλλη έρευνα με τίτλο «Στάση των Ελλήνων Μεταναστών της Οικονομικής Κρίσης απέναντι στην Ελλάδα» διαπιστώνεται ότι οι Έλληνες που έφυγαν την δεκαετία του 2010 δεν θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα! Επίσης σημειώνεται ότι ο κύριος λόγος μετανάστευσης (78%) είναι πως όταν ζούσαν στην Ελλάδα δυσκολεύονταν πολύ ή τα έβγαζαν πέρα οριακά.

Αυτά είναι ορισμένα από τα ευρήματα πολλών και διαφορετικών ερευνών. Οι νέοι (και όχι μόνο οι νέοι) αμείβονται χαμηλά, μένουν με τους γονείς τους, δεν τολμούν να κάνουν οικογένεια, δουλεύουν πολλές ώρες, δεν έχουν ελεύθερο χρόνο, σκέφτονται να φύγουν στο εξωτερικό. Τα «όνειρα» τους είναι γκρίζα, δεν πιστεύουν ότι «για να πας μπροστά» αρκεί να είσαι άξιος και να δουλεύεις, αντίθετα πιστεύουν ότι το μέσον και η διαπλοκή είναι το εισιτήριο για μια καλύτερη δουλειά.

Οι νέοι πλέον δυσκολεύονται να σπουδάσουν (μειώθηκαν κατά 11,6% οι θέσεις εισακτέων στα πανεπιστήμια, από  77.415 σε 68.394). Ταυτόχρονα αντιδρούν στην προσπάθεια να τους εκμεταλλευτούν. Το καλοκαίρι πολλοί απέρριψαν θέσεις εργασίας στον τουρισμό, λόγω χαμηλών αποδοχών, έλλειψης ρεπό, «ξεχειλωμένου ωραρίου»  και κακών συνθηκών διαβίωσης.

Οι νέοι που σπουδάζουν θέλουν καθηγητές και όχι πανεπιστημιακή αστυνομία. Θέλουν ευκαιρίες απασχόλησης σε θέσεις εργασίας αξιοπρεπώς αμειβόμενες και με προοπτική, δεν αντέχουν να βλέπουν την «κομματική επετηρίδα» να διορίζεται. Θέλουν ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που να ευνοεί νέες ιδέες, ένα τραπεζικό σύστημα να τις χρηματοδοτεί και μια αγορά που να λειτουργεί υγιώς.

Με λίγα λόγια αυτό που ο κ. Μητσοτάκης το ονόμασε «καταπληκτική ποιότητα ζωής», είναι για τους νέους (και όχι μόνο για τους νέους…) ένας εφιάλτης. Είναι ο βασικός λόγος για να προσέλθουν στις κάλπες, να καταψηφίσουν την κυβέρνηση και να επιλέξουν μια άλλη, προοδευτική διακυβέρνηση με ισότητα, δικαιοσύνη, με αναπτυξιακές ευκαιρίες για όλους, με όραμα. Εμείς υποστηρίζουμε ότι η καλύτερη απάντηση σε όλα αυτά τα ζητούμενα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Δεν καταγγέλλουμε απλά την κυβέρνηση, έχουμε πρόγραμμα να προτείνουμε και στελέχη που θα το υλοποιήσουν. Και είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε επ’αυτού, να βελτιώσουμε ό,τι χρειάζεται, να συνεργαστούμε ισότιμα με όλες τις δυνάμεις του αριστερού-προοδευτικού-δημοκρατικού χώρου, να αξιοποιήσουμε κάθε έναν και καθεμία που θέλουν να προσφέρουν. Εμείς είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, ακούμε τον προβληματισμό σας δημοσίως, όχι σε επισυνδέσεις…