Close

21 Φεβρουαρίου 2023

“Ποιανού είσαι εσύ;”

Στα χωριά μας είναι σύνηθες να σε ρωτούν “ποιανού είσαι εσύ;”. Εφόσον δεν σε γνωρίζουν, αναλόγως με τους συγγενείς σου, σε τοποθετούν κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά κλπ.
Φαίνεται ότι το ίδιο συμβαίνει και με την ελληνική πολιτεία, αλλά και με την δικαιοσύνη. Αναλόγως με την απάντηση στο ερώτημα “ποιανού είσαι εσύ;” θα έχεις την “δέουσα” μεταχείριση. Ας δούμε ορισμένες περιπτώσεις:
• Χρωστάς σαν κόμμα περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ. Μόλις δηλώσεις ότι “είμαι η ΝΔ” ή “είμαι το ΠΑΣΟΚ” δεν τρέχει τίποτα. Αντιθέτως, ψηφίζεται η ασυλία των τραπεζιτών που σου χορήγησαν το δάνειο…
• Χρωστάς κάτι δανεικά σε τράπεζες. Αν είσαι ο πρωθυπουργός (με χρέη 1,2 εκ ευρώ, καθώς και 50 ακίνητα), η μέλος της κυβέρνησης (με συνολικά χρέη πάνω από 12 εκ ευρώ), επίσης δεν τρέχει τίποτα.
• Χρωστάς κάτι λίγες χιλιάδες ευρώ σε τράπεζες, αλλά δεν είσαι “επώνυμος”… Ναι, λες, αλλά είναι η πρώτη και μοναδική κατοικία μου και δεν μπορώ τώρα να ανταποκριθώ γιατί “μου ήρθαν ανάποδα τα πράγματα στη ζωή”. Κρίμα. Σε εσένα θα εφαρμοστεί ο νόμος, διότι διαφορετικά “μπορεί να επανέλθουν τα μνημόνια, θα αποτελέσει επιβράβευση των κακοπληρωτών, άσε που θα χάσουμε την επενδυτική βαθμίδα”. Μένεις άναυδος: “όλα αυτά για ένα δάνειο που δεν μπορώ να αποπληρώσω;”. Δυστυχώς αυτό θα συμβεί διότι εσύ δεν είσαι “κάποιου”. Είσαι ένας από τους πολλούς…
Δυστυχώς υπάρχει μια πραγματικότητα και λέγεται “κυβέρνηση Μητσοτάκη”. Αυτός είναι ο λόγος που η ελληνική κοινωνία απειλείται από ένα γενικευμένο κύμα εκατοντάδων χιλιάδων πλειστηριασμών. Εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη καταργείται κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας. Με την πρόσφατη απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου αίρεται ακόμα και η ελάχιστη δυνατότητα προστασίας των δανειοληπτών να ανακόπτουν πλειστηριασμούς που διενεργούνται από servicers. Πρόκειται για ένα οργανωμένο σχέδιο με στόχο τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου που έχει ποτέ συμβεί στη χώρα μας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί τον κ. Μητσοτάκη άμεσα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να αναστείλει κάθε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης μέχρι τις εκλογές.
Εμείς δεσμευόμαστε ότι η πρώτη νομοθετική πράξη της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης θα είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας και η δυνατότητα ρύθμισης των χρεών για όλους τους πολίτες.