Close

18 Μαρτίου 2023

Ερώτηση για τα προϊόντα που παράγονται στα εργαστήρια του Φάρου Τυφλών Ελλάδος

Ο Γιάννης Μπαλάφας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ του Β3΄ Νότιου Τομέα Αθηνών κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών με θέμα: «Να εξετασθεί η δυνατότητα αφαίρεσης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) από τα προϊόντα που παράγονται από τα προστατευόμενα παραγωγικά εργαστήρια του Φάρου Τυφλών Ελλάδος».

Με την παρούσα Ερώτηση τέθηκε υπόψη του υπουργού ένα πολύ καίριο αίτημα του Φάρου Τυφλών Ελλάδος που αφορά τα προϊόντα που παράγονται στα εργαστήρια της δομής. Στα προστατευόμενα παραγωγικά εργαστήρια  απασχολούνται τυφλοί και μερικώς βλέποντες εργαζόμενοι, άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι, αφού εκπαιδευθούν και ενταχθούν στη συνολική παραγωγική διαδικασία, αμείβονται και ασφαλίζονται σύμφωνα με την κείμενη εργατική νομοθεσία.

Επειδή, τα παραγόμενα προϊόντα αντιμετωπίζουν πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, με αποτέλεσμα μεγάλες δυσκολίες στη διατήρηση των υπαρχουσών θέσεων εργασίας και στην αύξησή τους, καθώς και αδυναμία να ανταποκριθεί ο φορέας στους καταστατικούς του σκοπούς που είναι η εξασφάλιση θέσεων εργασίας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Εάν προτίθεται να ικανοποιήσει το αίτημα του Φάρου Τυφλών Ελλάδος, δηλαδή να εξετάσει τη δυνατότητα αφαίρεσης του ΦΠΑ από τα παραγόμενα προϊόντα των εργαστηρίων του φορέα, ώστε να διασφαλίζεται η διατήρηση και διεύρυνση των θέσεων εργασίας τυφλών εργαζομένων.