Close

2 Απριλίου 2023

Η ακρίβεια «τρώει» μισθούς και συντάξεις, ενώ οι αυξήσεις που χορηγήθηκαν υπολείπονται κατά πολύ από τις απώλειες.

Συνέντευξη στο Γ. Παργινό για την Polical

Εκλογές 21 Μαΐου. Κρίνετε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί να κόψει πρώτος το νήμα και γιατί;

-Είμαστε πολύ αισιόδοξοι, όχι γιατί έτσι συνηθίζεται πριν από εκλογές, αλλά γιατί αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που δεχόμαστε από τους πολίτες. Εμείς δεν χρειαζόμαστε διμοιρίες ΜΑΤ για να κάνουμε μια περιοδεία. Δεν αντιμετωπίζουμε την οργή του κόσμου σε κάθε μας εμφάνιση. Οι πολίτες μας πλησιάζουν με πραγματικό ενδιαφέρον γιατί έχουν σωρευμένα προβλήματα τα οποία δεν έλυσε η σημερινή κυβέρνηση. Αντίθετα έχει χειροτερεύσει κατά πολύ η οικονομική τους κατάσταση. Η ακρίβεια «τρώει» μισθούς και συντάξεις, ενώ οι αυξήσεις που χορηγήθηκαν υπολείπονται κατά πολύ από τις απώλειες.

Θεωρείτε πως η παράταξή σας, έχει εξιλεωθεί από την υπερ. φορολόγηση της μεσαίας τάξης, κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση, που δημιούργησε πολλές πικρίες;

-Υπάρχει ένας μύθος γύρω από την δήθεν υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης. Έχουν παρουσιαστεί στοιχεία και αποδείξεις για αυτό. Για παράδειγμα το 86% των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών πλήρωσαν λιγότερες ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις από το 2015 ως το 2019 σε σχέση με την περίοδο 2010-2014. Επιπλέον δεν είναι σωστό να συγκρίνεται μια κατάσταση του 2022 με το 2018, διότι τότε ήμασταν μέσα σε μνημόνια και με το χρέος αρρύθμιστο. Στο κάτω-κάτω δεν είμασταν εμείς που οδηγήσαμε τη χώρα στην χρεωκοπία. Άλλοι το έκαναν… Πολλά από αυτά που αναγκαστήκαμε εμείς να εφαρμόσουμε στη δική μας διακυβέρνηση είναι αποφάσεις που είχαν ληφθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως για παράδειγμα η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 που είχε αποφασιστεί το 2012 επί Σαμαρά.

Προστασία πρώτης κατοικίας και ΕΣΥ : Στα δύο αυτά μεγάλα θέματα, ποια είναι η πολιτική σας;

-Να θυμίσουμε ότι με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, προστατεύονταν οι ιδιοκτήτες απέναντι στους servicers. Σημειώνουμε βέβαια ότι ψηφίστηκε εν μέσω μνημονίων και ασφυκτικών πιέσεων, για τα οποία δεν έφταιγε ο ΣΥΡΙΖΑ. Παρ’ όλα αυτά προέβλεπε την απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας. Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα επαναφέρουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας. Καταρχάς θα θέσουμε ένα κανονιστικό πλαίσιο διότι δεν μπορεί οι servicers που έχουν αγοράσει ένα τιτλοποιημένο δάνειο στο 15% της αξίας, να θέλουν μέσα από τη διαδικασία των πλειστηριασμών και της πίεσης να πάρουν πίσω το 100%. Δεν γίνεται αυτό. Εμείς δεν λέμε να εκπέσουν οι εγγυήσεις, αλλά να έχουν ένα εύλογο κέρδος. Όμως θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα προτεραιοποίησης των ρυθμίσεων, μέσα από μια εύκολη πλατφόρμα με κριτήρια τα οποία θα είναι ευρέως αποδεκτά και θα είναι, κυρίως, κοινωνικά κριτήρια. Για παράδειγμα, για όσους δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν και δεν καλύπτονται από αυτή τη διαδικασία, να υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στα δικαστήρια, όπως με τον νόμο Κατσέλη.

Σε ότι αφορά την υγεία, που για εμάς είναι ύψιστο δημόσιο αγαθό, η πρότασή μας έχει τρεις συγκεκριμένους άξονες:

Πρώτον, ένα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο με τους εργαζόμενους στο χώρο της Δημόσιας Υγείας. Γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό. Αυτή η μεταξύ μας συμφωνία θεωρεί τους εργαζόμενους θεμέλιο λίθο του νέου ΕΣΥ. Χωρίς αυτούς δεν υπάρχει μεταρρύθμιση. Προϋπόθεση για την ενίσχυση του συστήματος αποτελεί η γενναία αύξηση των απολαβών των εργαζόμενων στο χώρο της δημόσιας υγείας. Αλλά, ταυτόχρονα, προϋπόθεση αποτελεί και η πολύ αυστηρή τήρηση των νόμων απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς.

Δεύτερον, την γενναία αύξηση των οικονομικών πόρων του συστήματος, ώστε αυτοί σε βάθος τετραετίας να εναρμονιστούν με τον Ευρωπαϊκό ΜΟ που είναι στο 7% του ΑΕΠ. Πριν όμως από αυτά, κατά το πρώτο έτος του νέου ΕΣΥ, προβλέπεται μία ένεση ζωής ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ από τον εθνικό προϋπολογισμό και επιπλέον 1 δισ. από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ο απαραίτητος οικονομικός “χώρος” για τη μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση.

Τρίτον, την αναδιανομή των οικονομικών πόρων εντός του Συστήματος. Η αύξηση των δαπανών δεν είναι από μόνη της ικανή συνθήκη. Αν δεν θέλουμε να σπαταλήσουμε αλλά να επενδύσουμε πόρους, πρέπει να σχεδιάσουμε ένα άλλο μοντέλο αξιοποίησής τους. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η εσωτερική ανακατανομή των πόρων με βάση τις διεθνείς οικονομικές μελέτες και πρακτικές.

Σε θέματα δημοκρατίας, διαφάνειας και δικαιοσύνης, για τα οποία δείχνετε μια ιδιαίτερη ευαισθησία, ποιες αλλαγές δρομολογείτε;

– Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μιλάει για «Δικαιοσύνη παντού». Η Δικαιοσύνη είναι το μέτρο όλων. Εκεί θα δοθεί το παράδειγμα μιας δημοκρατικής μεθοδολογίας που θα αποκαταστήσει τη λειτουργία της, από τη στελέχωση, τις κτιριακές υποδομές και την επέκταση της «ηλεκτρονικής δικαιοσύνης» έως την αποκατάσταση των μισθολογικών και άλλων αδικιών. Από τη λειτουργία των δικαστικών ενώσεων και των δικηγορικών συλλόγων, ως θεσμικών συμβούλων του υπουργείου Δικαιοσύνης, έως τη θέσπιση γνώμης αυτών στην επιλογή της ηγεσίας των δικαστηρίων, η οποία θα εξορθολογιστεί ως προς τον αριθμό των θέσεων αντιπροέδρων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό το να δοθεί τέλος στην ατιμωρησία των ισχυρών, καταργώντας κάθε ποινική ασυλία που ψηφίστηκε τα τελευταία χρόνια. Επίσης, με την ικανοποίηση ώριμων κοινωνικών αιτημάτων, όπως η νομοθετική κατοχύρωση του όρου της γυναικοκτονίας και η θέσπιση γάμου για όλα τα πρόσωπα.

Παρά τις όποιες θεμιτές εν τινι μέτρω προεκλογικές αντιπαλότητες, με ποια κόμματα κρίνετε πως μπορεί να υπάρξει σύγκλιση στο πνεύμα μιας μετεκλογικής ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ;

-Να θυμίσω ότι σε 22 χώρες της ΕΕ έχουμε κυβερνήσεις συνεργασίας και αυτές μάλλον τα πάνε καλύτερα από εμάς… Εμείς καλούμε τις αριστερές, προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις σε μια κυβέρνηση ισότιμης συνεργασίας. Είναι γνωστό ποια κόμματα ανήκουν σε αυτό που μόλις περιέγραψα. Είναι σίγουρος ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα στις 21 Μαΐου, σύντομα θα έχουμε μια κυβέρνηση συνεργασίας η οποία θα αναλάβει το δύσκολο έργο να ξαναφτιάξει ότι κατέστρεψε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.