Close

2 Απριλίου 2023

Η σταθερότητα εξασφαλίζεται όταν η κοινωνία συμφωνεί

Προοδευτική κυβέρνηση…    (άρθρο στην έντυπη ΑΥΓΗ)

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με την απλή αναλογική μπορεί να προκύψει ακυβερνησία. Ότι θα γίνουμε Βουλγαρία, ότι θα καταστραφεί η Ελλάδα… Βέβαια 22 από τις χώρες της ΕΕ έχουν κυβερνήσεις συνεργασίας και μάλλον τα πάνε καλύτερα από εμάς!

Καταλαβαίνουμε όμως ότι έχουμε διαφορετική αντίληψη από την δεξιά σε ότι αφορά την σταθερότητα:

-Για την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη για παράδειγμα, σταθερότητα είναι να  υπάρχει μια «πιστή» σε αυτήν κοινοβουλευτική πλειοψηφία η οποία θα ψηφίζει «χωρίς πρόβλημα» κάθε νομοσχέδιο που έρχεται στη Βουλή.

-Για τον κ. Μητσοτάκη η σταθερότητα εξασφαλίζεται από την αστυνομία η οποία δέρνει ανηλεώς όποιον διαμαρτύρεται, όποιον έχει διαφορετική αντίληψη.

-Για τον κ. Μητσοτάκη σταθερότητα είναι να σε υμνούν σχεδόν όλα τα ΜΜΕ, να σε αναγορεύουν σε «Μωϋσή» και «άχαστο» και να διώκεις κάθε διαφορετική φωνή.

-Για τον κ. Μητσοτάκη η σταθερότητα εξασφαλίζεται με παρακολουθήσεις όλων των αντιπάλων, με πολιτικές εκβιασμών, με κάθε αθέμιτη πρακτική.

Για εμάς η σταθερότητα είναι κάτι πολύχρωμο, κάτι που κινείται και προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες.

Για εμάς η σταθερότητα πρέπει να συμβαδίζει με τις αλλαγές στην κοινωνία, τις νέες προκλήσεις, το «πολύχρωμο» των ιδεών. Για εμάς η σταθερότητα εξασφαλίζεται όταν η κοινωνία συμφωνεί ή όταν η κοινωνία πρωτοπορεί και η πολιτική ηγεσία μπορεί να αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες της και να τις μετατρέπει σε πολιτικές.

Για την αριστερά η σταθερότητα εξασφαλίζεται σε συμφωνία με υπαρκτές κοινωνικοπολιτικές  πλειοψηφίες, όχι χάρη σε αντιδημοκρατικές πρακτικές και συστήματα.

Για εμάς, για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η σταθερότητα προκύπτει με την ενίσχυση των πιο αδύναμων και των μεσαίων στρωμάτων, με αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, δίκαιη αναδιανομή των πόρων και κτύπημα της αισχροκέρδειας. Εξασφαλίζεται με προστασία της πρώτης λαϊκής κατοικίας και διασφάλιση του δημόσιου χρήματος από τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Σταθερότητα σημαίνει ισχυρή δημόσια υγεία, δημόσια παιδεία, κοινωνική ασφάλιση. Σημαίνει αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, εξασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των κοινωνικών αγαθών, πχ. νερό.

Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θέλουμε να έχουμε την εμπιστοσύνη και την ενεργή στήριξη της πλειοψηφίας των πολιτών. Αν δεν υπάρχει αυτή η πλειοψηφία, δεν θα την αναζητήσουμε σε εκλογικούς νόμους αλλά σε ισότιμες συνεργασίες με κόμματα τα οποία έχουν παραπλήσια προγράμματα και δέχονται να συγκλίνουμε σε κοινές αποφάσεις.

Με λίγα λόγια η δεξιά δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά και θέλει την σταθερότητα της ακινησίας.

Εμείς θέλουμε την σταθερή συμπόρευση με την κοινωνία. Οι πολίτες ας διαλέξουν…

https://www.avgi.gr/politiki/444065_proodeytiki-kybernisi