Close

2 Απριλίου 2023

Προοδευτική φορολογία σε μία ευνομούμενη πολιτεία είναι αυτός που έχει περισσότερα να πληρώνει περισσότερα και αυτός που έχει λιγότερα να πληρώνει λιγότερα.

Ο Γιάννης Μπαλάφας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών, στον τηλεοπτικό σταθμό BLUE SKY στους δημοσιογράφους Σ. Ξενάκη και Ν. Ελευθερόγλου:

– Η πρότασή μας για τους συνταξιούχους περιλαμβάνει: α) την άμεση επαναφορά της 13ης σύνταξης, β) την επιστροφή όλων των αναδρομικών τους σε 3 ετήσιες δόσεις, γ) την κατάργηση της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, δ) την αύξηση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ και ε) την αποκατάσταση των αδικιών που δημιουργούνται από την προσωπική διαφορά.

– Το δίλημμα που τίθεται συχνά από τα στελέχη της ΝΔ για τα στενά οικονομικά περιθώριά της κυβέρνησης και τον τρόπο διάθεσης των πόρων είναι ψευδές. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιλέξει να ευνοήσει τις ιδιωτικές εταιρείες ενέργειας, κάποιες κατασκευαστικές εταιρείες, τέσσερις αλυσίδες τροφίμων και τις τράπεζες, επιτρέποντας την απίστευτη κερδοφορία της τάξης του 100-150%, που η ΕΕ ονόμασε «ουρανοκατέβατα κέρδη». Είναι φυσικό ότι στηρίζοντας αυτή την πολιτική επιλογή δεν υπάρχουν τα περιθώρια για ουσιαστική στήριξη των μεσαίων και αδύναμων στρωμάτων, παρά το γεγονός ότι συσσωρεύει τεράστια έσοδα από την έμμεση φορολόγηση.

– Η λεγόμενη προοδευτική φορολογία σε μία ευνομούμενη πολιτεία είναι αυτός που έχει περισσότερα να πληρώνει περισσότερα και αυτός που έχει λιγότερα να πληρώνει λιγότερα.