Close

10 Απριλίου 2023

Ακραία προεκλογικό το μέτρο για πάγωμα των επιτοκίων που ανακοινώθηκε μία μέρα μετά από την παρουσίαση του προγράμματός μας για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη ρύθμιση των χρεών από τον Αλέξη Τσίπρα

Ο Γιάννης Μπαλάφας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών, στο Κανάλι της Βουλής στους δημοσιογράφο Λ. Πέγκο και Λ. Γκάτσου:

– Ακραία προεκλογικό το μέτρο για πάγωμα των επιτοκίων που ανακοινώθηκε μία μέρα μετά από την παρουσίαση του προγράμματός μας για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη ρύθμιση των χρεών από τον Αλέξη Τσίπρα.

– Η πραγματικότητα είναι ότι τα επιτόκια έχουν αυξηθεί κατά 30% τους τελευταίους μήνες. Ο κόσμος καταλαβαίνει. Όταν εδώ και μήνες ζητούσαμε το πάγωμα των επιτοκίων, η απάντηση της κυβέρνησης ήταν ότι δεν μπορούν να επέμβουν, γιατί είναι αποφάσεις διεθνών οργανισμών. – Δύο θέματα που έχουν άμεση σχέση με τη δεινή οικονομική κατάσταση των πολιτών είναι η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ για να …ενισχυθεί ο ΔΕΔΔΗΕ. Η κυβέρνηση ακολουθεί συστηματικά μια πολιτική επιβάρυνσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι καταστηματάρχες μας δηλώνουν ότι πληρώνουν περισσότερα για ρεύμα αντί για ενοίκιο. Το ίδιο ισχύει για τους αγρότες, με το πετρέλαιο κίνησης. Το δεύτερο ζήτημα είναι η αύξηση στα καύσιμα. Η τιμή της αμόλυβδης αγγίζει πλέον τα 2 ευρώ.

– Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη ρύθμιση των χρεών περιλαμβάνει τρεις βασικές προτάσεις, ρεαλιστικές και αναγκαίες. Η πρώτη είναι η υποχρεωτικότητα του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τις τράπεζες και τα funds, προκειμένου να διευκολυνθεί ο δανειολήπτης να αποπληρώσει το δάνειό του με βάση τις οικονομικές του δυνατότητες. Δεύτερη είναι ότι θα υπάρξει μια επιδότηση των ευάλωτων νοικοκυριών. Τέλος, δίνεται το δικαίωμα στον δανειολήπτη να προσφύγει στα δικαστήρια σε περίπτωση που ο πιστωτής αρνηθεί τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Να προσθέσω εδώ ότι για πρώτη φορά υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη στην πρότασή μας για δανειολήπτες με το ελβετικό φράγκο.

– Μέχρι να ψηφιστεί ο νόμος αυτός, η πρότασή μας προβλέπει την άμεση ψήφιση ΠΝΠ ώστε να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί.