Close

10 Απριλίου 2023

Ο Κ. Μητσοτάκης είναι της άποψης “όλα στα ιδιωτικά συμφέροντα”

Ο Γιάννης Μπαλάφας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β’3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, στον τηλεοπτικό σταθμό ART TV στη δημοσιογράφο Σ. Παραδείση:

– Η κυβέρνηση αρνείται τη μείωση του ΦΠΑ και το ΕΦΚ. Αυτά αποτελούν έμμεσους οριζόντιους φόρους. Το αποτέλεσμα είναι η διατήρηση των τιμών σε ψηλά επίπεδα και η αύξηση των εσόδων στα κρατικά ταμεία με τα οποία συντηρεί μέσω της επιδοματικής πολιτικής την αισχροκέρδεια των ιδιωτικών εταιριών ενέργειας των 5 αλυσίδων τροφίμων και των 4 μεγάλων τεχνικών εταιρειών.

– Με τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα κατήργησε την οποιαδήποτε προστασία της πρώτης κατοικίας και ο κόσμος χάνει τα σπίτια του για 17.000 και για 20.000€. Επί των ημερών μας δεν έγινε ούτε ένας πλειστηριασμός πρώτης λαϊκής κατοικίας.

– Επίσης, η ΝΔ, έχοντας μπροστά μας την ενεργειακή κρίση, ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ με αποτέλεσμα να μην έχει κανένα εργαλείο ελέγχου της αγοράς.

– Σε σχέση με την εργασία και τον απορρυθμιστικό νόμο Χατζηδάκη θα αναφέρω μόνο ένα παράδειγμα. Την απαξίωση του ΣΕΠΕ. Ένας φορέας ελέγχου των εργασιακών δικαιωμάτων δικαιώματα, η ΝΔ το υποβάθμισε με στόχο την απαξίωση. Όπως κατήργησε το ότι πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος αιτιολόγησης της απόλυσης. Μια γενικότερη, δηλαδή, απαξίωση των εργαζόμενων. Αυτό παραδίδει η κυβέρνηση.

– Ο κ. Μητσοτάκης είναι της άποψης “όλα στα ιδιωτικά συμφέροντα”. Όχι απλώς υπέρ της ελεύθερης αγοράς. Μέχρι και ο κ. Δένδιας έκανε έντονη κριτική για την πολιτική του «άκρατου αντικρατισμού» του κ. Μητσοτάκη. Οι καταστηματάρχες μας λένε ότι πληρώνουν περισσότερα για ρεύμα από ότι σε ενοίκιο. – Πρέπει άμεσα να μπει πλαφόν στις τιμές ενέργειας, να μειωθεί ο ΕΦΚ και να μειωθεί ο ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης.