Close

17 Απριλίου 2023

«Έχετε δίκιο κ.Μητσοτάκη»…

Συμφωνούμε απολύτως με αυτό που είπατε κύριε πρωθυπουργέ: «Έχει πολύ μεγάλη σημασία, ποιος κρατάει το τιμόνι του σκάφους». Απολύτως! Γι’ αυτό θα φροντίσουμε να απομακρυνθείτε από τον πρωθυπουργικό θώκο τον οποίο οικογενειακώς θεωρείτε ιδιοκτησία σας. Έχει ενδιαφέρον βέβαια το ότι είσαστε «κατά του βαθέως κράτους», όντας οικογενειακώς «παιδί του»…

Συμφωνούμε και με άλλα που είπατε: «Αντιμετωπίσαμε μεγάλες περιπέτειες αυτά τα τέσσερα χρόνια: μεταναστευτική εισβολή, έναν επιθετικό γείτονα, μια πανδημία, ένα πόλεμο στην Ουκρανία, φυσικές καταστροφές, μια μεγάλη ενεργειακή κρίση, μια κρίση πληθωρισμού». Σε ένα θέμα διαφωνούμε: Εμείς υποστηρίζουμε ότι αποτύχατε σε όλα. Και καταθέτουμε τα επιχειρήματα μας για αυτά, ένα προς ένα:

-«Κρίση πληθωρισμού»: Στο σύνολο του 2022, ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός καταγράφηκε στο 9,6%, που αποτελεί τον υψηλότερο ρυθμό από το 1994. Και η κατάσταση χειροτερεύει το 2023. Ενδεικτικά: Παρά την επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 6,1% τον Φεβρουάριο από 7% τον Ιανουάριο οι μέσες ανατιμήσεις στην ομάδα των ειδών διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών τρέχουν με υπερδιπλάσια ταχύτητα 14,8% έναντι 7,1% το 2022. Συνολικά το 2022 ο μέσος πραγματικός μισθός μειώθηκε κατά 4,9%. Επομένως δεν τα πήγατε καλά κύριε πρωθυπουργέ.

-«Ενεργειακή κρίση»: Εδώ και αν αποτύχατε! Κυβέρνηση και ενεργειακοί όμιλοι αποδίδουν την αύξηση των τιμών του ρεύματος στη διεθνή ενεργειακή κρίση. Αυτή όμως είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι ότι οι τιμές στην Ελλάδα αυξάνονται περισσότερο και για μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι στην Ευρώπη. Και οι αιτίες γι’ αυτό είναι η κυβερνητική επιλογή για «πρωτοκαθεδρία» του φυσικού αερίου, οι στρεβλώσεις του εγχώριου ανταγωνισμού, τα κερδοσκοπικά επεισόδια στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, αλλά και ο χαρακτήρας του target model, δηλαδή της νέας αγοράς ενέργειας. Επίσης, την ίδια στιγμή που εμείς πληρώνουμε πανάκριβα τα υγρά καύσιμα, στο 1,3 δισ. ευρώ έφθασαν τα «ουρανοκατέβατα κέρδη» του ομίλου των πρώην ΕΛ.ΠΕ. το 2022, με 57% αύξηση τζίρου για… μειωμένες ποσότητες καυσίμων (-6%) σε σχέση με το 2021… Εμείς πληρώνουμε, αυτοί κερδίζουν, η κυβέρνηση παρακολουθεί.

-«Φυσικές καταστροφές»: Εδώ η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, περισσότερα από 460.000 στρέμματα έγιναν στάχτη κατά την πυρκαγιά στην Βόρεια Εύβοια. Σε Τατόϊ και Βαρυμπόμπη κάηκαν άλλες 100.000 στρέμματα. Στις φυσικές καταστροφές προσθέστε και τον αποκλεισμό χιλιάδων οδηγών στην Αττική Οδό τον Ιανουάριο του 2022 λόγω χιονόπτωσης η οποία είχε προβλεφθεί. Δεν ξεχνιέται το καταπληκτικό επιχείρημα του κ. Μητσοτάκη ότι το χιόνι «συνήθως πέφτει βράδυ» και για τον λόγο αυτόν αιφνιδιάστηκε η κυβέρνησή του…

-«Πόλεμος στην Ουκρανία»: Εδώ για εθνικούς λόγους απλά θα σημειώσω ότι δεν είχαμε κανέναν λόγο να στείλουμε όπλα στην Ουκρανία τα οποία αφαιρέθηκαν από την άμυνα μας. Έπρεπε να σταθούμε κατηγορηματικά απέναντι στη Ρωσική εισβολή συντονιζόμενοι με όλους τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

–«Πανδημία»: Εδώ τι να πούμε; Όταν έχεις περίπου 40.000 νεκρούς, όταν έχεις διαλύσει το εθνικό σύστημα υγείας, όταν αγνοείς εκθέσεις (πχ. Τσιόδρα-Λύτρα) που σου υποδεικνύουν τι πρέπει να κάνεις, είναι θράσος να το παρουσιάζεις σαν «επίτευγμα» της κυβέρνησης σου.

-«Επιθετικός γείτονας»: Ναι, έτσι ήταν και στο πρόσφατο παρελθόν, επιθετικός ο γείτονας. Τότε όμως τα πλοία του δεν «έκοβαν βόλτα» στα 10 μίλια από τις ακτές σου, δεν υπογραφόταν Τουρκο-Λιβυκό σύμφωνο που μοίραζε την ΑΟΖ χωρίς την Ελλάδα, δεν έκαναν σεισμικές έρευνες μέσα στα δικά σου χωρικά ύδατα και εσύ να λες «παρέσυραν το πλοίο οι δυνατοί άνεμοι» ή «είχε πολύ θόρυβο, δεν μπορούν να κάνουν δουλειά» και τέλος δεν κατοχύρωσαν το «TurkAegean»…

-«Μεταναστευτικό»: Η κυβέρνηση επαίρεται για λίγα χιλιόμετρα φράκτη (εντός μάλιστα του ελληνικού εδάφους) σε σύνολο 210 χιλιομέτρων χερσαίων συνόρων…Σε ότι αφορά την θάλασσα η χώρα μας βρίσκεται υπόλογη για πολλά περιστατικά παράνομων push back… Η κυβέρνηση «ξήλωσε» πρωτοβουλίες και προγράμματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την ενταξιακή πολιτική, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και σήμερα.

Με λίγα λόγια ο κ. Μητσοτάκης έχει τέτοια ένδεια επιχειρημάτων που απλά επιχειρεί να διαστρεβλώσει αυτό που όλοι ζήσαμε. Μόνο που η πραγματικότητα δεν μπορεί να κρύβεται από όλους και για πάντα… Αυτό θα φανεί και στην κάλπη!