Close

17 Απριλίου 2023

Αν δεν υπάρξει πολιτική βούληση να χτυπήσει η κυβέρνηση την αιτία της ακρίβειας, θα συνεχίσουμε να έχουμε το φαινόμενο της αύξησης των τιμών

Ο Γιάννης Μπαλάφας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β’3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN στους δημοσιογράφους Δ. Καμπουράκη και Π. Στάθη:

– Αν δεν υπάρξει πολιτική βούληση να χτυπήσει η κυβέρνηση την αιτία της ακρίβειας, θα συνεχίσουμε να έχουμε το φαινόμενο της αύξησης των τιμών, όπως για παράδειγμα στα καύσιμα, όπου πλέον η βενζίνη αγγίζει τα 2 ευρώ, χωρίς να υπάρχουν νέες “εξωγενείς” αιτίες.

– Η κυβέρνηση έφερε ως επιχείρημα για την αύξηση της τιμής τη μείωση της κατανάλωσης. Θεωρεί, δηλαδή, ως αιτία, την αδυναμία των καταναλωτών να προμηθευτούν βενζίνη και πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς και τον καλό χειμώνα.

– Στα τρόφιμα, τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, έχουμε αυξήσεις-«φωτιά» για την τσέπη του καταναλωτή, όπως, για παράδειγμα, 20% στο κρέας και περίπου 15% στα δημητριακά.

– Πρόσφατα το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου καταθέτοντας στοιχεία για μείωση των εισοδημάτων και εκτίναξη του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στα 20 δισεκατομμύρια. Η κυβέρνηση, όμως, περί άλλα τυρβάζει. Γι΄ αυτό επιμένουμε ότι όλα είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης, την οποία δεν διαθέτει η κυβέρνηση.