Close

17 Απριλίου 2023

Προοδευτική κυβέρνηση μετά την 21 Μάϊου

Λίγες εβδομάδες μας χωρίζουν από την 21η Μαΐου και τις εκλογές. Κατά την άποψη μου αναμετρώνται δυο βασικές και πολύ διαφορετικές πολιτικές: Μια πολιτική που προσπαθεί να προτάξει τη θετική ατζέντα (προτάσεις, θέσεις, στρατηγικές) και μια που θέλει απλά να θολώσει τα νερά. Πρόκειται για τις πολιτικές που εκφωνούνται κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και από τη ΝΔ (χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τις πολιτικές που εκφράζονται από τα άλλα κόμματα). Οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν την πολιτική που θέλουν να ασκηθεί για την επόμενη τετραετία.

Ενδεικτικά:

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πριν λίγες ημέρες παρουσίασε τις προτάσεις του για τους πλειστηριασμούς.

Μίλησε για τις παρεμβάσεις που έκανε τους τελευταίους έξη μήνες για την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας επαναβεβαίωσε τις δεσμεύσεις που εγκρίθηκαν από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που αφορούν:

1) Την ακρίβεια.

2) Τους μισθούς.

3) Τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

4) Την κοινωνική προστασία.

5) Τη νέα γενιά.

6) Την αλλαγή παραγωγικού μοντέλου.

Από την πλευρά της η ΝΔ επενδύει στην επικοινωνία:

-Επιδιώκει να καλλιεργήσει ένα κλίμα φόβου. Η τρομοκρατία (Ρωσίδα κατάσκοπος, Πακιστανοί, κ.λπ), η «μεταναστευτική απειλή» (την οποία θα αντιμετωπίσουμε με φράκτες…) και η Τουρκία είναι τα θέματα που προτάσσονται.

-Ταυτόχρονα η ΝΔ επενδύει στη κατασυκοφάντηση κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για ανύπαρκτα θέματα. Όλοι θυμόμαστε την υπόθεση με το σπίτι που νοικιάζει ο Αλέξης Τσίπρας στα Λεγραινά έως ότου το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε ως “ψευδείς και συκοφαντικές” τις σχετικές αναρτήσεις… Τώρα έχουμε ανάλογες επιθέσεις κατά του Γιάννη Ραγκούση, του Δημήτρη Παπαδημούλη, του Μιθριδάτη, του Νίκου Παπά και πολλών άλλων.

-Επίσης η ΝΔ προβάλει την «απειλή ακυβερνησίας» λόγω απλής αναλογικής. Το ότι 22 χώρες της ΕΕ έχουν κυβερνήσεις συνεργασίας και τα πάνε καλύτερα από ό,τι η δική μας, δεν τους απασχολεί…

Η απερχόμενη κυβέρνηση δεν έχει ουσιαστικό έργο να επιδείξει. Απλά «κατάφερε» μέσα σε μια τετραετία να υποβαθμίσει τη δημόσια υγεία, την εκπαίδευση, τα τρένα, την ΔΕΗ, θέλει να πουλήσει το νερό και οτιδήποτε άλλο προλάβει. Μοίρασε πάνω από 10 δις με απευθείας αναθέσεις, διόρισε κάθε «κομματικό φίλο», καταπάτησε κάθε έννοια δικαίου…

Τώρα φοβούνται διότι οι πολίτες μετά από 4 χρόνια ανοχής, αποφάσισαν να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους. Οι διαδηλώσεις που ακολούθησαν την τραγωδία των Τεμπών είχαν βαθύτερες ρίζες.

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου είναι μια ευκαιρία για να απαλλαγούμε από την χειρότερη κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών.

Όμως εμείς δεν ζητάμε την ψήφο των πολιτών απλά για «να φύγει ο Μητσοτάκης». Προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα για να βελτιωθεί η ζωή όλων μας, για να υπάρξει δίκαιη ανάπτυξη, για να έχουμε δικαιοσύνη παντού. Εμείς έχουμε προτάσεις που τις καταθέτουμε δημόσια και είμαστε έτοιμοι να τις συζητήσουμε.

(Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην διαδημοτική εφημερίδα Έρευνα Press)