Close

5 Μαΐου 2023

Κυβερνήσεις πριν τον ΣΥΡΙΖΑ είχαν μειώσει τις συντάξεις 10 φορές

Ο Γιάννης Μπαλάφας, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β’3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN (στους δημοσιογράφους Δ. Καμπουράκη και Π. Στάθη):

– Τα μηνύματα της Πρωτομαγιάς για την ανάγκη να ζει ο εργαζόμενος καλύτερα και να αγωνίζεται για τα δικαιώματά του είναι πάντα επίκαιρα και ζωντανά. – Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, η αγοραστική δύναμη των εργαζόμενων μειώθηκε το 2022 κατά 7,4%. Πριν λίγες μέρες είχαμε το απαράδεκτο γεγονός με τον κ. Γεωργιάδη σε επίσκεψή του σε βιομηχανία να παρακολουθεί τον εργοδότη που επί της ουσίας απειλούσε τους εργαζόμενους για να ψηφίσουν τη ΝΔ. -Πρόσφατα ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε «μην περιμένετε μείωση της ακρίβειας, ούτε καν σταθεροποίηση». Αυτό σημαίνει σε απλά ελληνικά αύξηση. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον Μάρτιο τα αυγά και τα γαλακτοκομικά είχαν αύξηση 23,1%, το ψωμί και τα δημητριακά 15,6%, τα βρώσιμα λίπη και τα έλαια 17,5% και τα κρέατα 19,8%. Αυτό είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής άρνησης να χτυπηθεί η αισχροκέρδεια. Αυτό που η Ε.Ε. ονομάζει «ουρανοκατέβατα» κέρδη. Εμείς για τον έλεγχο της ακρίβειας προτείνουμε ένα συνδυασμό μέτρων που αφορούν στην πάταξη της αισχροκέρδειας, όπως είναι η μείωση του ΦΠΑ στο 6% στα είδη πρώτης ανάγκης και η μείωση του ΕΦΚ στα κατώτερα επιτρεπτά όρια της Ε.Ε. Επιπλέον, να μπει πλαφόν στις τιμές ενέργειας. Με αυτό τον τρόπο μπαίνει ένα φρένο στην ανεξέλεγκτη αγορά και ενισχύεται η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

– Κυβερνήσεις πριν τον ΣΥΡΙΖΑ είχαν μειώσει τις συντάξεις 10 φορές. Επί κυβέρνησής μας δεν μειώθηκαν ποτέ οι συντάξεις με δική μας απόφαση. Υπήρξαν κάποιες εκκρεμείς αποφάσεις προηγούμενων κυβερνήσεων που δεν υλοποιήθηκαν, όπως το ΕΚΑΣ. Αντίθετα, δόθηκε η 13η σύνταξη την οποία η ΝΔ ψήφισε, αλλά κατήργησε μόλις πήρε την κυβέρνηση.