Close

5 Μαΐου 2023

Το βασικό ζήτημα των εκλογών είναι η τρομακτική ακρίβεια και οι νέες ανατιμήσεις που πλήττουν διαρκώς τα λαϊκά και μεσαία στρώματα

Ο Γιάννης Μπαλάφας, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών, στον τηλεοπτικό σταθμό ALERT TV (στο δημοσιογράφο Α. Παπακυριακόπουλο):

– Η πραγματικότητα δεν συνάδει με τη δήλωση του Κ. Μητσοτάκη ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του είναι με την Πρωτομαγιά. Πριν λίγες μέρες, όμως, είχαμε το περιστατικό με τον εργοδότη ασφαλιστικής εταιρείας, παρουσία του αντιπροέδρου της ΝΔ, του Α. Γεωργιάδη, ο οποίος απειλούσε τους εργαζόμενους ότι αν δεν ψηφίσουν ΝΔ τα πράγματα δεν θα πάνε καλά για αυτούς.

-Το βασικό ζήτημα των εκλογών είναι η τρομακτική ακρίβεια και οι νέες ανατιμήσεις που πλήττουν διαρκώς τα λαϊκά και μεσαία στρώματα. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων μειώθηκε το 2022 κατά 7,4%. Η επίδοση αυτή είναι η 4η χειρότερη στις χώρες του ΟΟΣΑ. Την ίδια στιγμή οι ανατιμήσεις στο ράφι σε βασικά αγαθά είναι συνεχείς. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Μάρτιο αυγά και γαλακτοκομικά παρουσίασαν αύξηση 23,1%, ψωμί και δημητριακά 15,6%, βρώσιμα λίπη και έλαια 17,5% και τα κρέατα 19,8% και αναμένονται νέες ανατιμήσεις της τάξης του 20%. Το δήλωσε, άλλωστε, και ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας: «δεν περιμένουμε μείωση των τιμών, ούτε καν σταθεροποίηση».

-Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι, ενώ έχουμε αύξηση του τζίρου κατά 8,6%, υπάρχει μείωση των πωλήσεων κατά 3,5%. Με απλά λόγια, πληρώνουμε περισσότερα και αγοράζουμε λιγότερα. Αυτό σημαίνει ακρίβεια Μητσοτάκη. Όσον αφορά την ανεργία, σύμφωνα με στοιχεία της ΔΥΠΑ, οι άνεργοι ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο, με την πλειοψηφία τους να είναι νέοι άνθρωποι.

-Η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη εξαπάτησε περισσότερο από όλους τους συνταξιούχους. Διότι ενώ είχε ψηφίσει την 13η σύνταξη που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κ. Μητσοτάκης μόλις ανέλαβε την κυβέρνηση την κατήργησε. Επιπλέον, δεν απέδωσε τα αναδρομικά που δικαιούνται, παροτρύνοντάς τους, μάλιστα, να μην προσφύγουν δικαστικά για τη διεκδίκησή τους. Τέλος, η αύξηση που δόθηκε κουτσουρεμένη και αποσπασματικά στους συνταξιούχους, ήταν μια αύξηση που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με πρόβλεψη εφαρμογής από 1.1.2023. Καμία άλλη κοινωνική ομάδα δεν έχει υποστεί τέτοια πολλαπλή κοροϊδία. Ο Κ. Μητσοτάκης μιλάει συνεχώς για μείωση φόρων, στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για μειώσεις που αφορούν τα υψηλά εισοδήματα. Αντίθετα, δεν προχωρά σε μείωση ούτε του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, ούτε του ΕΦΚ στα καύσιμα, αφήνοντας, έτσι, ανεξέλεγκτη την αγορά ενισχύοντας την αισχροκέρδεια. Τέλος, υπάρχει μια συνολική προγραμματική αφωνία τόσο από τον Κ. Μητσοτάκη όσο και από στελέχη του για το τεράστιο ζήτημα της ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους και της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Το πρώτο τρίμηνο του 2023 έχουμε ήδη περίπου 32.000 πλειστηριασμούς και υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα φτάσουν τους 120.000. Την περσινή χρονιά είχαμε 52.000 πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Τα γεγονότα, λοιπόν, είναι πεισματάρικα και διαψεύδουν εντελώς τη δήλωση του Κ. Μητσοτάκη περί φιλεργατικής κυβερνητικής πολιτικής.