Close

13 Μαΐου 2023

Είναι ζήτημα δημοκρατίας να αναζητηθούν πέρα από τις προφανείς πολιτικές ευθύνες και οι ποινικές.

Ο Γιάννης Μπαλάφας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών, στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 στoυς δημοσιογράφους Γ. Παπαδάκη και Μ. Αναστασοπούλου:

– Οι πολίτες έβγαλαν κάποια συμπεράσματα από τον τηλεδιάλογο και υπήρξαν αρκετά ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις. Φυσικά, με μία καλύτερη δομή πιστεύω ότι θα έβγαιναν περισσότερα συμπεράσματα, για ζητήματα που δεν θίχτηκαν όσο θα έπρεπε. Θα μπορούσε να είναι ένας πιο ζωντανός διάλογος.

– Ένα συμπέρασμα των τελευταίων ημερών, παρά τις κατά καιρούς αναμενόμενες δηλώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, είναι ότι υπάρχει το ενδεχόμενο προγραμματικής σύγκλισης. Διακρίνεται, δηλαδή, μία μετατόπιση από την αρχική τοποθέτησή τους. Εξ’ άλλου η μόνη εφικτή και πραγματική λύση για την επομένη των εκλογών είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας με ορίζοντα την τετραετία. Αυτή η κυβέρνηση, άλλωστε, θα κληθεί να βρει λύσεις σε μία σειρά από πολύ δύσκολα ζητήματα. Η αυτοδυναμία της ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη είναι πλέον όνειρο θερινής νυκτός. Αντίθετα, με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα ανοίγει ο δρόμος για σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης από τη πρώτη Κυριακή και χωρίς καθυστερήσεις. Επομένως, θα χρειαστεί η συναίνεση περισσότερων από έναν πολιτικών σχηματισμών, αλλά μία τέτοια κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι κυβέρνηση ηττημένων.

– Ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε καθαρά στην υπόθεση των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων, την οποία χαρακτήρισε σκάνδαλο. Είναι ζήτημα δημοκρατίας να αναζητηθούν πέρα από τις προφανείς πολιτικές ευθύνες και οι ποινικές. Οπωσδήποτε, όμως, οι χειρισμοί από μέρους της κυβέρνησης και η καθυστέρηση της έρευνας για τις ευθύνες αυτού του σκανδάλου έχουν φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο πρόεδρός της, Κ. Μητσοτάκης, που άλλαξε τον νόμο για να υπαχθεί η ΕΥΠ υπό την άμεση εποπτεία του, είναι έκθετοι. Τους βαραίνουν πολύ σοβαρές ευθύνες. Πλέον, μιλάμε για ένα έγκλημα για τη δημοκρατία.

– Κυβερνήσεις συνεργασίας είχαμε στην Ελλάδα όλη τη προηγούμενη δεκαετία. Το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε με την ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ. Στη συνέχεια, για ένα διάστημα, η ΝΔ σχημάτισε τρικομματική κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ. Εμείς συγκυβερνήσαμε με τους ΑΝ.ΕΛ μέσα σε ένα έντιμο πλαίσιο, παρά τις διαφορές μας. Επομένως, υπάρχει τόσο το παράδειγμα, όσο και η εμπειρία για συγκλίσεις. Αυτή τη φορά, μάλιστα, θα έλεγα ότι με βάση τις τοποθετήσεις των υπολοίπων κομμάτων, υπάρχει το περιθώριο σύγκλισης όμορων πλέον χώρων. Βεβαίως όχι πριν τις εκλογές, αλλά οι συνθήκες που θα διαμορφωθούν από την κάλπη θα δώσουν ώθηση προς τη θετική κατεύθυνση