Close

13 Μαΐου 2023

Ζητήματα που αφορούν το ευρώ και την παραμονή μας στο ευρώ δεν μπαίνουν από την πλευρά μας σε διάλογο

Ο Γιάννης Μπαλάφας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών, στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra Channel στους δημοσιογράφους Φ. Κλαυδιανό και Κ. Πουλακίδα:

– Μπορεί στο ΠΑΣΟΚ να μην τους αρέσει να χρησιμοποιείται το όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου από άλλα κόμματα, αλλά θα ήθελα να τους θυμίσω μια φράση που έχει πει: “Αντίπαλός μας είναι η Δεξιά. Η Αριστερά είναι εν δυνάμει σύμμαχός μας.” Αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα, ιδιαίτερα μετά τον εμφύλιο, υπήρχε ένας ευρύτερος πολιτικός χώρος που περιλάμβανε το δημοκρατικό κέντρο, τη λεγόμενη κεντροαριστερά και μεγάλο τμήμα της Αριστεράς, με πολλά κοινά χαρακτηριστικά, και φυσικά, και με διαφορές. Και γι’αυτό τη δεκαετία του ’80 είχαμε μεγάλες μετακινήσεις από το χώρο της Αριστεράς στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, που τότε ήταν ο μεγαλύτερος αντίπαλος της Δεξιάς. Μερικές δεκαετίες μετά υπήρξε ένα αντίστοιχο ρεύμα από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ.

– Από την πλευρά μας, δεν εξαιρούμε κανένα δημοκρατικό προοδευτικό κόμμα. Αν κάποιο θέλει να αυτοεξαιρεθεί, είναι, προφανώς, δικαίωμά του. Είναι όμως δεδομένο ότι ζητήματα που αφορούν το ευρώ και την παραμονή μας στο ευρώ δεν μπαίνουν από την πλευρά μας σε διάλογο. Δεν το συζητήσαμε το 2015 υπό την πίεση του κυρίου Σόιμπλε, δεν θα το συζητήσουμε τώρα.

– Δεν μπορώ να μην ξεκινήσω αναφέροντας το περιστατικό στην Χαλκιδική, όπου ένας συνάνθρωπός μας έχασε το σπίτι του επειδή είχε μπει εγγυητής σε δάνειο του παιδιού του. Μιλάμε για έξωση σε έναν ανάπηρο, ηλικιωμένο συνάνθρωπό μας, 81 ετών.