Close

13 Μαΐου 2023

Μετά την ξεκάθαρη τοποθέτηση του Κ. Μητσοτάκη, καθώς και τις τοποθετήσεις των άλλων κομμάτων, θεωρώ ότι είναι θέμα δημοκρατίας να αναζητηθούν πέρα από τις προφανείς πολιτικές ευθύνες και ποινικές.

Ο Γιάννης Μπαλάφας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών, στον τηλεοπτικό σταθμό KONTRA στον δημοσιογράφο Γ. Μελιγγώνη:

– Στον διάλογο που παρακολουθήσαμε όλοι με ενδιαφέρον ακούσαμε επιτέλους ξεκάθαρα τον Κ. Μητσοτάκη να παραδέχεται ότι υπήρξε σκάνδαλο στο ζήτημα των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων. Αυτό είναι ομολογία εγκλήματος, δεδομένου ότι ο ίδιος την επομένη των εκλογών του 2019 άλλαξε τον νόμο για να πάρει απευθείας στο γραφείο του την διαχείριση της ΕΥΠ. Στη συνέχεια όρισε τον ανιψιό του ως σύνδεσμο μεταξύ πρωθυπουργικού γραφείου και ΕΥΠ και άλλαξε τον νόμο προκειμένου να διορίσει τον κολλητό του, τον κ. Κοντολέωντα, επικεφαλής. Δεν μπορούμε, λοιπόν, να μιλάμε γενικά κι αόριστα περί ευθυνών όταν έχουν ονοματεπώνυμο.

– Μετά την ξεκάθαρη τοποθέτηση του Κ. Μητσοτάκη, καθώς και τις τοποθετήσεις των άλλων κομμάτων, θεωρώ ότι είναι θέμα δημοκρατίας να αναζητηθούν πέρα από τις προφανείς πολιτικές ευθύνες και ποινικές. Οι μέχρι σήμερα χειρισμοί της κυβέρνησης στην υπόθεση δεν έχουν φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κ. Μητσοτάκης είναι έκθετοι και τους βαραίνουν πολύ σοβαρές ευθύνες. Μιλάμε πλέον για ένα έγκλημα για τη δημοκρατία. Όταν παραδέχονται ότι δεν υπήρχε εθνικός λόγος για την παρακολούθηση του προέδρου του τρίτου κόμματος, αλλά ταυτόχρονα κρύβονται από το εθνικό απόρρητο, τότε μιλάμε για ομολογία, όχι απλώς ενός σκανδάλου, αλλά μιας σειράς παρανομιών που θυμίζουν άλλες εποχές.

– Η Δικαιοσύνη κινδυνεύει από πρόσωπα που διαχειρίζονται ζητήματα και υποθέσεις με λάθη, παραλήψεις, καθυστερήσεις και προσωπικές αστοχίες. Κάνοντας κριτική σε κάποιους λειτουργούς της δικαιοσύνης, δεν σημαίνει ότι αμφισβητείς την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Για παράδειγμα, κάνουμε λόγο για λάθη και αστοχίες του κ. Ντογιάκου. Δε μπορεί να επιχειρείται συσκότιση στις έρευνες των ευθυνών για τα σκάνδαλα των υποκλοπών και των επισυνδέσεων σε πολιτικούς, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες, κ.λπ. Το να μη μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα για κάτι που είναι πανθομολογούμενο πως έχει γίνει, υποβιβάζει συνολικά τη δημοκρατία μας. Επίσης, το γεγονός ότι η αρμόδια εισαγγελέας για τις υποθέσεις της ΕΥΠ, η κ. Βλάχου, έχει παραμείνει στη θέση της, χωρίς να έχει αναληφθεί κάποια ευθύνη, μπορεί να σημαίνει ότι αυτό που γίνεται τόσο καιρό, ενδεχομένως να συνεχίζεται. Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα και, δυστυχώς, φτάσαμε στις εκλογές με τους πολίτες να μην ξέρουν τι ακριβώς έχει γίνει.