Close

13 Μαΐου 2023

Ο Κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι οι υποκλοπές και οι παρακολουθήσεις ήταν σκάνδαλο. Ο Κ. Μητσοτάκης είναι στην κρίση του ελληνικού λαού

Ο Γιάννης Μπαλάφας, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA στους δημοσιογράφους Ιορδ. Χασαπόπουλο και Α. Βούλγαρη:

– Από το debate, προφανώς, βγήκαν συμπεράσματα. Πάντα μια συζήτηση είναι σημαντική, αλλά θα μπορούσε το αποτέλεσμα να είναι καλύτερο εάν, σε αντίθεση με το ασφυκτικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε, οι δημοσιογράφοι ήταν πιο ελεύθεροι ως προς τις ερωτήσεις που θα έθεταν.

– Ήταν σημαντικό ότι ο Κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι οι υποκλοπές και οι παρακολουθήσεις ήταν σκάνδαλο. Παραδέχθηκε ότι αυτό το κτύπημα της δημοκρατίας στη χώρα μας επί πρωθυπουργίας του ήταν σκάνδαλο. Ένα σκάνδαλο που εκτυλίχθηκε με την ΕΥΠ υπό την ευθύνη του. Παραδέχθηκε, λοιπόν, ότι ήταν ένα σκάνδαλο που αναδεικνύει τις πρωθυπουργικές ευθύνες, παρά το γεγονός της συγκάλυψης των ευθυνών του μέσω των παραιτήσεων που ακολούθησαν τις αποκαλύψεις. Οι διαστάσεις του σκανδάλου των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς και δημιουργεί ένα πολύ αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα.

– Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Ο Κ. Μητσοτάκης είναι στην κρίση του ελληνικού λαού. Όταν θα έρθουμε στην κυβέρνηση θα δούμε όλες τις πτυχές λειτουργίας της ΕΥΠ. Το πρώτο δεδομένο, όμως, είναι ότι η ΕΥΠ θα πρέπει να διατηρεί μία ανεξαρτησία και όχι να βρίσκεται υπό πρωθυπουργικό έλεγχο. Να είναι μία κρατική υπηρεσία η οποία θα ασχολείται με θέματα εθνικής ασφάλειας και μεγάλης εγκληματικότητας και όχι να παρακολουθεί τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, τον αρχηγό του τρίτου κόμματος, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους, κ.λπ. Υπάρχει, όμως, και μία ακόμα διάσταση που πρέπει να αναδειχθεί, ως συμπέρασμα από το χθεσινό debate. Η διεξαγωγή ενός ακόμα debate μεταξύ των δύο “πρωταγωνιστών” της προεκλογικής μάχης μόνο θετικά αποτελέσματα θα μπορούσε να έχει. Για παράδειγμα, σε καίρια ζητήματα όπως: η μείωση του ΦΠΑ, το μεγάλο κόστος και η ακρίβεια, η διευθέτηση των χρεών και η προστασία της πρώτης λαϊκής κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, η κατάργηση της ΕΒΕ για τα Πανεπιστήμια, τα ζητήματα των συνταξιούχων, κ.λπ, θα είχαν τεθεί στη συζήτηση και δεν θα μπορούσε ο Κ. Μητσοτάκης να αποφύγει τις απαντήσεις, όπως συνέβη χθες.