Close

16 Μαΐου 2023

Η δέσμευσή μας είναι σαφής, γιατί αυτή τη φορά έχουμε το πλεονέκτημα ότι δεν θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μνημόνια.

Ο Γιάννης Μπαλάφας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών, στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ στο δημοσιογράφο Θ. Λαζαρίδη:

– Τα μηνύματα από τον κόσμο όλων των κατηγοριών και όλων των περιοχών του Β3΄Νότιου Τομέα που ερχόμαστε σε επαφή είναι θετικά. Υπάρχει ένα κλίμα που μας γεμίζει με αισιοδοξία για το αποτέλεσμα των εκλογών την Κυριακή 21 Μαΐου. Εκλογές που θα έχουν ιδιαίτερη σημασία για την επόμενη μέρα για τη χώρα μας. Υπάρχουν τρία βασικά κριτήρια που θα επηρεάσουν τις αποφάσεις του κόσμου και την εκλογική του στάση. Το πρώτο είναι η ακρίβεια και η κατάσταση στην οικονομία. Από τη μία πλευρά έχουμε δηλώσεις της ΝΔ, όπως αυτή του κ. Σταϊκούρα ότι «μην περιμένετε μειώσεις στις τιμές, ούτε καν σταθεροποίηση» και από την άλλη έχουμε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που στοχεύουν στη μείωση των τιμών και στον έλεγχο της αγοράς. Το δεύτερο είναι το έγκλημα των Τεμπών. Ο άδικος χαμός τόσων ανθρώπων έφερε αυθόρμητα έντονη αντίδραση, ιδιαίτερα από τη νέα γενιά. Είναι χαρακτηριστική η σημερινή διαμαρτυρία στο γραφείο του πρώην υπουργού στις Σέρρες. Το τρίτο, που φρόντισε να το ξαναφέρει έντονα στην επιφάνεια ο Κ. Μητσοτάκης στο debate, είναι το ζήτημα των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων και του ζητήματος Δημοκρατίας. Μία υπόθεση στην οποία αναδύεται ότι πολιτικά υπεύθυνος για τις παρακολουθήσεις πολιτικών αρχηγών, του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, για επιχειρηματίες, δημοσιογράφους κ.λπ είναι ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης. Είναι γεγονός ότι σε πολύ κόσμο η υπόθεση των παρακολουθήσεων και των υποκλοπών καθώς και η συνολική διαχείριση του σκανδάλου θυμίζει άλλες σκοτεινές εποχές και γι ΄αυτό θεωρώ ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο στην κρίση των πολιτών. Αυτά τα τρία ζητήματα που ανέφερα θα καθορίσουν τη στάση των ψηφοφόρων και πιστεύω θα δώσουν την πρωτιά και τη νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

– Είναι γεγονός ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η στάση των καλοπληρωμένων από τις λίστες Πέτσα ΜΜΕ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διακαναλική συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη υπήρχαν μόνο τηλεοπτικά κανάλια και αποκλείστηκαν όλα τα υπόλοιπα μέσα. Φρόντισαν, δηλαδή, να ελέγξουν ακόμα και αυτό, συντηρώντας το πέπλο σιγής που έχει πέσει σε πολλά καυτά ζητήματα. Προφανώς υπάρχουν ακόμα κάποια λίγα μέσα που λειτουργούν όπως αρμόζει στο επάγγελμα του δημοσιογράφου. Δηλαδή, ως αμερόληπτοι εκφραστές στο χώρο της ενημέρωσης. Η μεγάλη μας δύναμη, όμως, στην προώθηση του προγράμματός μας είναι η καθημερινή μας επαφή με τον κόσμο.

– Είναι γεγονός ότι κάποιοι πολίτες μας εκφράζουν συγκεκριμένα παράπονα για τη δική μας διακυβέρνηση. Πρέπει όμως να τονίσω εδώ, ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μονομερή ενημέρωση που υπήρξε. Για παράδειγμα, απολυτοποιείται η μία (1) μείωση των συντάξεων την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ και παραβλέπονται οι 11 συνεχόμενες μειώσεις συντάξεων που προηγήθηκαν από το 2011 έως την δική μας ανάληψη της κυβέρνησης. Μειώσεις που μεταφράζονται σε συνολική απώλεια εσόδων για τους συνταξιούχους στα 46 δις. Δεν αποποιούμαστε τις αστοχίες μας και έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας. Σήμερα η δική μας προσπάθεια στοχεύει να ακουστεί η αλήθεια και όχι να καλύψουμε τα «κακώς κείμενα» όπως κάνει η ΝΔ με τα καλοταϊσμένα ΜΜΕ. Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Κυριακής θα δημιουργήσει αυτομάτως ένα νέο πολιτικό σκηνικό. Η απλή αναλογική απαιτεί συνεργασίες. Εμείς θα μείνουμε σταθεροί στη θέση μας. Δηλαδή, κυβέρνηση προοδευτική-δημοκρατική πάνω σε προγραμματική συμφωνία με όσα κόμματα μπορούν να ανταποκριθούν στο αναγκαίο αυτό πλαίσιο συνεργασίας. Πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα της Κυριακής θα μας κάνουν όλους πιο σοφούς και θα προκύψει το σωστό και αναγκαίο αποτέλεσμα συνεργασίας. Για τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις: Τίποτα δεν είναι εύκολο. Όμως, είτε τα ζητήματα που έχουν περιληφθεί στο πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσουμε, είτε το πρόγραμμα των 50 ημερών που έχουμε εξαγγείλει αποτελούν δέσμευση και θα υλοποιηθούν. Η δέσμευσή μας είναι σαφής, όσο δύσκολη κι αν φαίνεται, γιατί αυτή τη φορά έχουμε το πλεονέκτημα ότι δεν θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μνημόνια. Τα καταφέραμε σε περίοδο μνημονιακή, θα τα καταφέρουμε καλύτερα τώρα εφαρμόζοντας πραγματικά το πρόγραμμά μας. Επομένως, η αναστολή των πλειστηριασμών μέχρι την κατάθεση και ψήφιση νέου νόμου ρύθμισης χρεών και προστασίας της πρώτης κατοικίας, η μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ και η κατάργηση της ΕΒΕ θα μπουν στην πρώτη γραμμή άμεσης εφαρμογής. Και, έπονται όλες οι άλλες δεσμεύσεις μας, που θα φέρουν τη μείωση των ανισοτήτων και την αποκατάσταση του κράτους δικαίου. Είναι γεγονός ότι όταν παραδώσαμε την κυβέρνηση αφήσαμε 37δις «μαξιλάρι», πλεονασματικά ταμεία στους δημόσιους φορείς, ρυθμισμένο χρέος και τη χώρα εκτός μνημονίων, όταν είχαμε παραλάβει άδεια ταμεία και διαλυμένο κράτος. Τώρα, τί θα παραλάβουμε από τον Κ. Μητσοτάκη, όπως λέει ο λαός «ο Θεός και η ψυχή του»…