Close

18 Μαΐου 2023

Η συζήτηση, ιδιαίτερα το τελευταίο τριήμερο, γίνεται γύρω από την προοπτική της πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης που θα σχηματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

 

Ο Γιάννης Μπαλάφας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών, στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό ΕΡΤ1 με τους δημοσιογράφους Κ. Παπαχλιμίτζο και Χ. Βίδου:

– Για το επίδικο των εκλογών

Η συζήτηση, ιδιαίτερα το τελευταίο τριήμερο, γίνεται γύρω από την προοπτική της πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης που θα σχηματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Αυτό το θεωρώ πάρα πολύ θετικό γιατί, καταρχήν, σημαίνει ότι η αυτοδυναμία του κ. Μητσοτάκη είναι πλέον όνειρο θερινής νυκτός είτε την πρώτη Κυριακή, είτε τη δεύτερη, είτε την Τρίτη. Και κατά δεύτερο, φαίνεται ότι η μόνη ρεαλιστική προοπτική, είναι η κυβέρνηση συνεργασίας, κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας, ισότιμης συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή. Το βασικό επίδικο, λοιπόν, των εκλογών είναι «Μητσοτάκη ή Αλλαγή». Σε σχέση με την απλή αναλογική και την κριτική της ΝΔ για το σύστημα αυτό, θα ήθελα να θυμίσω ότι 21 από τις 26 χώρες της ΕΕ έχουν κυβερνήσεις συνεργασίας. Στη χώρα μας βλέπουμε ότι ένα σημαντικό τμήμα του λεγόμενου συντηρητικού χώρου, τόσο στελέχη όσο και ψηφοφόροι, στρέφονται κριτικά και απαξιωτικά προς τον Κ. Μητσοτάκη και το σύστημα οικογενειοκρατίας που εκπέμπει, και δηλώνουν ότι πρέπει να στηριχθεί η εναλλακτική πρόταση με τον Αλ. Τσίπρα. Υπό αυτή την έννοια, καλωσορίσαμε πρώην στελέχη της ΝΔ ακόμα και στα ψηφοδέλτιά μας, που θεωρούν ότι πρέπει να δοθεί απάντηση στο βασικό επίδικο των εκλογών, που είναι όπως ανέφερα «Μητσοτάκης ή Αλλαγή», με μία κυβέρνηση συνεργασίας στη βάση ενός προωθητικού προγράμματος. Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ασχολούμαστε με γνώμες και προσωπικές απόψεις που μπορεί να ακούγονται. Ο διάλογος γίνεται στις βασικές απόψεις των κομμάτων. Για παράδειγμα, σε σχέση με τη φορολογία. Δεν είναι μόνο η μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ, δύο άδικων και οριζόντιων φόρων που η ΝΔ διατηρεί, που θα αλλάξουμε. Υπάρχει μία συνολική προσέγγιση στο ζήτημα της φορολόγησης. Προφανώς δεν μπορεί ένα κράτος να μην έχει έσοδα, αλλά θα πρέπει να υπάρξει μία προοδευτικότητα στη φορολόγηση των πολιτών. Με απλά λόγια οι πλούσιοι να πληρώνουν περισσότερα, τα μεσαία στρώματα ανάλογα και τα πιο λαϊκά λιγότερα. Ένα δίκαιο σύστημα, δηλαδή.