Close

19 Μαΐου 2023

Φόβος ή οργή;

Λίγες ημέρες έμειναν για τις εκλογές. Τα πολιτικά επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα έχουν παρουσιαστεί και όποιος πολίτης ενδιαφέρεται, έχει ενημερωθεί. Όσοι αποφασίζουν με βάση τα εκλογικά προγράμματα, έχουν ήδη αποφασίσει.

Πλέον όλη η προσπάθεια γίνεται για το κλίμα, για τα συναισθήματα με τα οποία θα οδηγηθούμε στην κάλπη, τα συναισθήματα τα οποία θα επηρεάσουν την ψήφο των πολιτών που ακόμα είναι αναποφάσιστοι (ή μετέωροι μεταξύ δυο-τριών επιλογών). Πρόκειται για αυτό το ποσοστό (10-15%) που δίνει την νίκη, που καθορίζει συσχετισμούς και που αποφασίζει τελευταίες ώρες.

Η ΝΔ επιδιώκει να περάσει ένα κλίμα «όλοι ίδιοι είναι». Επιδιώκει να απογοητεύσει τους νέους που δεν αντέχουν τον Μητσοτάκη, ελπίζοντας ότι δεν θα πάνε καθόλου να ψηφίσουν ή έστω θα επιλέξουν να «ρίξουν» ψήφο διαμαρτυρίας και όχι μια ψήφο που θα δίνει προοδευτική κυβερνητική διέξοδο.

Η ΝΔ επενδύει στην παραίτηση (αφού έτσι κι αλλιώς θα νικήσει η ΝΔ τι στεναχωριέσαι;), τον φόβο (ο ΣΥΡΙΖΑ  θα χρεωκοπήσει τη χώρα, θα μας πάρει τα σπίτια και θα κατεβάσει τις εικόνες από τα σχολεία), και το «βόλεμα» (εμείς θα σου λύσουμε το προσωπικό πρόβλημα, εμείς θα σε διορίσουμε).

Τα συναισθήματα αυτά στα οποία επενδύει η ΝΔ «αναμετρώνται» με την οργή (για όσα ζήσαμε 4 χρόνια), την ελπίδα (για ένα καλύτερο αύριο), την απογοήτευση (για τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις).

Αν ήταν να σχηματοποιήσουμε την αντιπαράθεση σε δυο μόνο αντίπαλα συναισθήματα, θα επέλεγα τον Φόβο (στον οποίο επενδύει η ΝΔ), απέναντι στην Οργή (που αποκλείει την ψήφο στη ΝΔ και κυρίως κατευθύνεται στον ΣΥΡΙΖΑ). Οι πολίτες που θα αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν από σήμερα έως την Κυριακή (ακόμα και πάνω από την κάλπη…) ίσως κρίνουν τις λεπτομέρειες αυτής της αναμέτρησης.

Εκτιμώ ότι η επικοινωνιακή ομάδα της ΝΔ, τις τελευταίες ημέρες θα τα δώσει όλα για να ενισχύσει τον φόβο. Η υπερβολή όμως πολλές φορές φέρνει αντίθετα αποτελέσματα…

Εμείς θα συνεχίσουμε να μιλάμε και να συγκρίνουμε προγράμματα. Θα συνεχίσουμε με τη θετική ατζέντα του δικού μας προγράμματος. Θα υπενθυμίζουμε στους πολίτες κάτι που οι ίδιοι βιώνουν πολύ καλά και πιστεύω ότι θα βαρύνει στην τελική επιλογή τους: Ότι οι εκλογές γίνονται στις 21 αλλά ο μισθός και η σύνταξη έχουν τελειώσει από τις 15…

https://www.avgi.gr/politiki/448603_fobos-i-orgi