Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Συνέντευξη στην Kυριακάτικη Kontra News

Συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μπαλάφα στην Κυριακάτικη εφημερίδα Kontra News, στην Στέλλα Γκαντώνα.

- Η εβδομάδα που πέρασε ήταν εξαιρετικά δύσκολη για την κυβέρνηση με κινητοποιήσεις και μεγάλες απεργίες. Πόσο νομίζετε ότι μπορεί να διαρκέσει αυτή η αντίδραση της κοινωνίας και πόσο να τις αντέξετε;

- Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντα αφουγκραζόμαστε τους εργαζόμενους και πάντα στεκόμαστε δίπλα τους στα δίκαια αιτήματα τους. Εμείς δεν είμαστε απέναντι, είμαστε μαζί. Όμως δεν είμαστε αυτοί που θα ωραιοποιήσουμε την κατάσταση. Εμείς πρέπει να δώσουμε λύσεις (και θα τις δώσουμε) στα προβλήματα που έχουν σωρευτεί για πολλές δεκαετίες. Μπορούμε λοιπόν όχι μόνο να καταλάβουμε ότι κανείς δεν θέλει άλλη επιβάρυνση του εισοδήματος του, αλλά κυρίως δεν την αντέχει. Μόνο που υπάρχουν αυτοί που δεν αντέχουν άλλο, υπάρχουν και αυτοί που βολεύτηκαν στο παρελθόν κρύβοντας εισοδήματα και φοροδιαφεύγοντας και οι οποίοι δεν θέλουν να επιβαρυνθούν... Εμείς λοιπόν πιστεύουμε ότι η κοινωνία καταλαβαίνει το τι συμβαίνει και στέκεται δίπλα μας παρά τον καταιγισμό παραπληροφόρησης. Όσοι περιμένουν να πέσουμε, λυπάμαι αλλά θα τους απογοητεύσουμε.

 

- Σας προβληματίζει που τόσο πολλές κοινωνικές ομάδες συντονισμένα αντιδρούν στο ασφαλιστικό;

- Μας προβληματίζει, βεβαίως. Ας δούμε όμως ορισμένα στοιχεία: Οι αγρότες για παράδειγμα ζητούν να αποσυρθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο για να συζητήσουν με τον πρωθυπουργό. Μόνο που υπάρχει μια λεπτομέρεια: Το νομοσχέδιο δεν έχει κατατεθεί! Τι να αποσυρθεί; Εγώ θυμάμαι χρόνια τώρα τους αγρότες να κινητοποιούνται για να πετύχουν μια συνάντηση με τον εκάστοτε πρωθυπουργό για να του εκθέσουν τα αιτήματα τους. Εδώ όμως αρνούνται να συναντηθούν με τον Αλέξη Τσίπρα... Μήπως υπάρχουν άλλοι λόγοι για την συμπεριφορά τους αυτή; Σε ότι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, η κυβέρνηση βλέπει με ενδιαφέρον τις προτάσεις τους, ιδιαίτερα αυτές που αναφέρονται στα πραγματικά  χαμηλά εισοδήματα.

 

- Δεσμεύεστε ότι δεν θα μειωθούν κύριες συντάξεις μέχρι 1500 ευρώ;

- Άλλοι θέτουν ως διαπραγματευτική βάση τις συντάξεις των 800€, άλλοι τις συντάξεις των 1200€, άλλοι τις 500€. Δεν θα βάλω εγώ τις δικές μου γραμμές. Ξεκαθαρίζω όμως ότι εμείς δίνουμε μάχη και θα την κερδίσουμε για να μη μειωθούν οι κύριες συντάξεις. Ας μην ξεχνάμε ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει ένα κατεστραμμένο ασφαλιστικό σύστημα. Δυστυχώς αυτοί που το κατέστρεψαν τώρα μας εγκαλούν... Σήμερα ο προϋπολογισμός μας επιβαρύνεται υπέρμετρα για την κάλυψη των ελλειμμάτων του συστήματος. Εμείς λοιπόν καλούμαστε να το αντιμετωπίσουμε με ευαισθησία και κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτό κάνουμε. Είναι μια δύσκολη μάχη αλλά θα την κερδίσουμε.

 

- Ποιοί βρίσκονται πίσω από το σχέδιο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης που καταγγέλλει η κυβέρνηση; Έχετε συγκεκριμένη εικόνα για πρόσωπα και πράγματα

- Πολλοί από αυτούς που απειλούνται τα συμφέροντα τους έχουν λόγους για να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση. Αυτό που ονομάζουμε "κύκλωμα της διαπλοκής" καλείται για πρώτη φορά να πληρώσει. Είδαμε όλοι τι έγινε στη Βουλή όταν συζητήθηκε το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Τέτοια ένταση, τέτοιες εκφράσεις από ορισμένους που είναι οι αγαπημένοι των καναλιών, είναι αποκαλυπτικές των συμφερόντων που υπηρετούν. Δεν σας έκανε εντύπωση πως τα ΜΜΕ επί κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κατακεραύνωναν τις απεργιακές κινητοποιήσεις και έλεγαν πως καταστρέφουν την οικονομία και τον τουρισμό και τώρα μιλάνε τελείως διαφορετικά.

Επίσης αυτοί που βρίσκονται πίσω ή μέσα στις διάφορες "λίστες" έχουν λόγους να ανησυχούν. Η υπόθεση με τον πρώην πρωθυπουργικό σύμβουλο κ. Παπασταύρου, είναι αποκαλυπτική. Το είδατε στις ειδήσεις εσείς; Πάντως είχε δίκιο ο κ. Σαμαράς όταν έλεγε: «Μακάρι να είχαμε 10 Παπασταύρου» ίσως γιατί θα είχαμε ήδη 33 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία. Θα πληρώσουν αυτοί που φοροδιέφευγαν τόσα χρόνια. Η ανοχή τελείωσε.

 

- Αν σας ζητούσα να περιγράψετε τη στάση των δανειστών  στην διαπραγμάτευση πως θα την χαρακτηρίζατε; Τι διαφορές βρίσκετε με την αντίστοιχη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου;

- Θέλω να είμαι ειλικρινής. Δεν έχω προσωπική εμπλοκή στη διαπραγμάτευση, αλλά νομίζω ότι οι δανειστές δεν αλλάζουν εύκολα συμπεριφορά και στρατηγική. Φοβάμαι ότι και πάλι προσανατολίζονται να καθυστερούν εσκεμμένα την αξιολόγηση για να μας φέρουν σε δυσχερή θέση. Το κάνουν διότι εμείς καταθέτουμε τις δικές μας προτάσεις και δεν μεταφράζουμε απλά τις προτάσεις των δανειστών. Σε ότι αφορά την αντίστοιχη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης Σαμάρα-Βενιζέλου, απλά δεν υπάρχει αντιστοίχιση... Τότε δεν διαπραγματεύονταν, απλά συμφωνούσαν. Όλοι θυμόμαστε τον Άδωνι Γεωργιάδη να λέει ότι δεν θα αφήσει τον κ. Τόμσεν να του πάρει τη δόξα. Όλοι θυμόμαστε τον κ. Μητσοτάκη να απολύει καθαρίστριες και σχολικούς φύλακες. Σε εμάς δεν ζητούν τέτοια πράγματα διότι ξέρουν ότι δεν θα γίνουν αποδεκτά.

 

- Πως σας φαίνεται η  στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη αυτό το διάστημα που είναι επικεφαλής της ΝΔ; Περιμένατε περισσότερη συναινετική διάθεση

- Είναι νωρίς ακόμη για να κριθεί ο κ. Μητσοτάκης. Στη συζήτηση για το ασφαλιστικό, πιστεύω ότι με ειλικρίνεια παρουσίασε τις νεοφιλελεύθερες απόψεις του. Λίγες ημέρες αργότερα η ΝΔ, μαζί με την υπόλοιπη αντιπολίτευση, προσπάθησε να μπλοκάρει το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Πρόκειται για δύο κακά δείγματα, αλλά πάλι θα επαναλάβω ότι είναι νωρίς. Θέλω να ελπίζω ότι θα ακολουθήσει πιο εποικοδομητική στάση, τουλάχιστον στα μεγάλα εθνικά και κοινωνικά ζητήματα.

 

- Κάποιοι αρχίζουν να διακινούν σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες αν η κυβέρνηση βρεθεί σε μεγάλο κοινωνικό αδιέξοδο.  Βλέπετε να είναι ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

- Αν χάσουμε την κοινωνική στήριξη, τον ξέρουμε τον δρόμο... Δεν θα χρειαστούμε κανέναν να μας πει το τι θα κάνουμε. Εμείς δεν είμαστε "δεμένοι" στις καρέκλες μας. Όμως ειλικρινά, δεν βλέπω να έχουμε χάσει την επαφή μας με την κοινωνία. Ειδικά τα φτωχά, τα λαϊκά, τα μεσαία κοινωνικά στρώματα δεν έχουν άλλο στήριγμα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι τα κόμματα που κυβερνούσαν έως χθες θα συμπονέσουν τους ανέργους, τους φτωχούς, τους μεροκαματιάρηδες, τους μικρομεσαίους; Μα αυτοί είναι που μας έφεραν εδώ, αυτοί θα αλλάξουν συμπεριφορά; Είναι "δεμένοι" με τα συμφέροντα, αλληλοϋποστηρίζονται. Επομένως, όχι, δεν βλέπω σύντομη προσφυγή στις κάλπες. Άλλωστε, ας είμαστε ειλικρινείς, κανείς τους δεν θέλει ουσιαστικά εκλογές. Πέρα από το ότι πάλι θα τις χάσουν και θα αποκτήσουν σοβαρά εσωκομματικά προβλήματα, δεν νομίζω ότι είναι διατεθειμένοι και έτοιμοι να αναλάβουν τις ευθύνες της χώρας. Για φανταστείτε τη ΝΔ και τι ΠΑΣΟΚ να έχουν να λύσουν το ασφαλιστικό... Όλοι φανταζόμαστε τι θα γίνει!

 

- Σε τι κατάσταση βρίσκονται οι Περιφέρειες και -κυρίως- οι Δήμοι αυτό τον έκτο χρόνο μνημονίων; Υπάρχουν κινήσεις για την ενίσχυση τους;

- Γνωρίζουμε όλοι ότι τα τελευταία 5 χρόνια υπήρξαν σημαντικές περικοπές, περίπου 61%, στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το 2015, και παρά τις δύσκολες συνθήκες που βρίσκεται η χώρα, δόθηκαν όλοι οι πόροι προς τους ΟΤΑ, καθώς και 213.000.000 ευρώ από παρακρατηθέντες πόρους προηγούμενων ετών. Το 2016 λοιπόν σταματά κάθε περαιτέρω μείωση και, για πρώτη φορά, θα υπάρξει οριακή αύξηση στους πόρους της Τ.Α. Εμείς από τη θέση μας, θα φροντίσουμε για την έγκαιρη κατανομή των σχετικών πιστώσεων του προϋπολογισμού του 2016 στους Δήμους και τις Περιφέρειες και θα εξετάσουμε μέτρα και λύσεις ώστε να βελτιώσουν την εισπραξιμότητα των ιδίων εσόδων μέσα από νομοθετικές παρεμβάσεις.