Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Απάντηση στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Γιώργου Βαγιωνά-5/8/2016

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Χαλκιδικής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργου Βαγιωνά με θέμα την καθυστέρηση στην αποδέσμευση κονδυλίων για την πρόληψη πυρκαγιών, ο Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Μπαλάφας σημείωσε:

"Γνωρίζω με πόση υπευθυνότητα αντιμετωπίζετε τα ζητήματα κ. Βαγιωνά και πόση γνώση έχετε για τα θέματα της περιοχής σας, φάνηκε άλλωστε και από την τοποθέτησή σας στο ερώτημα. Νομίζω όμως ότι όπως είναι διατυπωμένο το ερώτημα, αδικείτε, όχι την κυβέρνηση ή το υπουργείο αλλά τις γυναίκες και τους άνδρες του πυροσβεστικού σώματος, οι οποίοι με σχέδιο, με καίριες παρεμβάσεις, με επαγγελματισμό και αυτοθυσία επιτελούν την αποστολή τους, όπως και την επιτέλεσαν στην πυρκαγιά στην οποία αναφέρεστε.

Ως προς το πρώτο ερώτημά σας, δηλαδή που οφείλεται η κυβερνητική αδράνεια, σας απαντώ ότι δεν υπήρξε καμία αδράνεια και θα το τεκμηριώσω. Στην πυρκαγιά που αναφερθήκατε στην περιοχή του Νέου Μαρμαρά Χαλκιδικής την 25η Ιουνίου, σας ενημερώνω και είμαι βέβαιος ότι το ξέρετε, ότι η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο εντός του ελαχίστου απαιτούμενου χρόνου, την ίδια μέρα δηλαδή και η πλήρης κατάσβεσή της ολοκληρώθηκε το επόμενο 48ωρο. Επιχείρησαν στην κατάσβεση αυτή 40 πυροσβεστικά οχήματα, 12 οχήματα των ΟΤΑ (εκ των οποίων 5 βαρέως τύπου), 4 Canadair, 1 ελικόπτερο τύπου Sikorski, 1 Super Puma.

Για το δεύτερο ερώτημά σας, εάν η κυβέρνηση και μέχρι πότε, προτίθεται να αποδεσμεύσει τους απαραίτητους πόρους για να ξεκινήσει η διαδικασία επιφυλακής με πρόσληψη του αναγκαίου εποχικού προσωπικού, θέλω να σας ενημερώσω ότι υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός και μέτρα πρόληψης και την ευθύνη αυτών την έχουν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας. Στην συγκεκριμένη περίπτωση αρμόδια είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κεντρικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία για το παρόν έτος, με πόρους που έχουν διατεθεί και με το προσωπικό που έχει στην διάθεσή της, έχει προχωρήσει στο θέμα της πρόληψης με ένα σχεδιασμό ικανό να καλύψει το θέμα και της πρόληψης και της δασοπροστασίας.

Επισημαίνω ότι οι προσλήψεις σε εποχικό προσωπικό, η χρηματοδότηση των δασικών υπηρεσιών καθώς και η συντήρηση του οδικού δασικού δικτύου, είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Όσον αφορά το Υπουργείο Εσωτερικών, υπάρχουν οι ενισχύσεις από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους για δράσεις προστασίας το 2016, για την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας το 2016 κατατέθηκε στους Δήμους συνολικό ποσό 16,9 εκατομμυρίων και συνολικό ποσό 1,5 εκατομμυρίων στους συνδέσμους. Άρα θα έλεγα, ότι για αυτά τα ζητήματα δεν είναι λογικό να εγκαλούμαστε για αδράνεια.

Θέλω να προσθέσω ότι, το κράτος μας πληρώνει αρκετά χρήματα για την κάλυψη αυτών των αναγκών και θα πρέπει επιτέλους να προχωρήσουμε σε έργα μεγάλης κλίμακας για την πρόληψη, για να προστατεύσουμε την χώρα μας από πυρκαγιές ή πλημμύρες και άλλες καταστροφές και να μην επεμβαίνουμε εκ των υστέρων. Το κόστος αυτό, οικονομικό, οικολογικό, τουριστικό κ.ο.κ, θα είναι σίγουρα μικρότερο".