Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Απάντηση στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Οδ. Κωνσταντινόπουλου-5/8/2016

 

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Αρκαδίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για την άμεση έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την κήρυξη των πληγεισών περιοχών της Αρκαδίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Μπαλάφας σημείωσε:

"Επιτρέψτε μου την εκτίμηση πως στη συγκεκριμένη περίπτωση η πολιτεία, σε όλες τις εκφάνσεις της συμπεριλαμβανομένης και της αντιπολίτευσης, αντέδρασε με ταχύτατο τρόπο στην πραγματικά μεγάλη καταστροφή που συντελέσθηκε σε πολλές περιοχές της ΠΕ Αρκαδίας.

Η Πολιτεία ενεργοποίησε όλον τον απαιτούμενο κρατικό μηχανισμό εντός των πρώτων ωρών. Ειδικότερα από τις πρώτες κιόλας ώρες μετά την καταστροφή, μετέβη στο σημείο ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Ιωάννης Καπάκης, ο οποίος και εξουσιοδότησε από τις 27/6, δυο ημέρες μετά την καταστροφή, τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου ώστε να τεθεί η πληγείσα περιοχή σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, όπως και έγινε.

Την αμέσως επόμενη ημέρα έφτασε στο νομό Κυβερνητικό Επιτελείο με επικεφαλής των Υφυπουργό ΥΠΕΣΔΑ κ. Ιωάννη Μπαλάφα, τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών κ. Γεώργιο Δέδε και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Θεοφάνη Κουρεμπέ, το οποίο έκανε μια πρώτη εκτίμηση του μεγέθους της καταστροφής.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης την οποία αναφέρετε στην ερώτησή σας κύριε Κωνσταντινόπουλε, είναι η πρώτη αντιμετώπιση της καταστροφής και έχει εφαρμογή τα πρώτα 2 με 3 24ωρα ώστε να γίνουν άμεσα και χωρίς γραφειοκρατικά κωλύματα οι πρώτες αποκαταστάσεις των πολύ βασικών ζημιών, ώστε να υπάρχει προσβασιμότητα όλων των περιοχών και των ιδιοκτησιών, είτε μιλάμε για οικίες είτε για καλλιεργήσιμες εκτάσεις, καθώς και να γίνουν τυχόν επιχειρήσεις απεγκλωβισμού από τα αρμόδια σώματα ασφαλείας.

Αφού λοιπόν κηρύχθηκε η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, από το επόμενο πρωί κιόλας, ξεκίνησε η διαδικασία της καταγραφής των ζημιών. Οι Δήμοι καταγράφουν ζημιές σε οικίες και οικοσυσκευές, αλλά και σε καλλιέργειες, οι υπηρεσίες της περιφέρειας καταγράφουν ζημιές σε επιχειρήσεις και καταστήματα, ενώ τόσο οι Δήμοι όσο και οι Περιφέρειες, καταγράφουν ζημιές σε υποδομές αρμοδιότητάς τους.

Παράλληλα τα κλιμάκια εκτιμητών του ΕΛΓΑ μετέβησαν στην περιοχή και έκαναν επιτόπου εκτιμήσεις σχετικά με τις καταστροφές που έχουν υποστεί οι αιτούντες αποζημίωσης. Στην παρούσα φάση έχουν ολοκληρωθεί οι εκτιμήσεις σε ζωικό κεφάλαιο και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εκτίμησης καταστροφών σε καλλιέργειες. Ο ΕΛΓΑ δούλεψε πολύ συστηματικά παρά την καθυστέρηση λόγω της απεργίας των εκτιμητών.

Εφόσον μαζευτούν όλες οι καταγραφές για τις οποίες έχουν ευθύνη οι ΟΤΑ, με αρμοδιότητα του οικείου Περιφερειάρχη, αποστέλλεται αίτημα προς την Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) της Γενικής Διεύθυνσης Υδραυλικών και Κτηριακών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και στη συνέχεια ειδικότερα θέματα σχετικά με την οριοθέτηση της πληγείσας περιοχής ως πλημμυρόπληκτης, διαπίστωσης της έκτασης των ζημιών και λοιπά ειδικά θέματα, θα ρυθμιστούν με ΚΥΑ των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομικών και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, την οποία και αναμένουμε πολύ σύντομα, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουμε, ούτως ώστε να προχωρήσουν οι διευκολύνσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές προς τις αποδεδειγμένα πληγείσες επιχειρήσεις, τους πληγέντες εργοδότες, τις επαγγελματικές εγκαταστάσεις.

Η όλη αυτή διαδικασία περιγράφεται επακριβώς στην εγκύκλιο του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας κύριου Καπάκη.

Κλείνοντας να σας ενημερώσω πως με βάση την απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κου Αλεξιάδη, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δόθηκε παράταση μέχρι την 27/12/2016 στην καταβολή των βεβαιωμένων οφειλών για τις κηρυχθείσες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές.

Θα ήθελα να προσθέσω και κάτι ακόμα, όποιος δήμος μας ζήτησε οικονομική βοήθεια, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, του την παρείχαμε, όπως έγινε με τον Δήμο Τρίπολης. Δεν έχω κάποιο έγγραφο από τον Δήμο Μεγαλόπολης που να ζητάει, για τα θέματα που έχουμε εμείς την ευθύνη ως Υπουργείο Εσωτερικών, οικονομική ενίσχυση. Ούτε και οι άλλοι δήμοι μας ζήτησαν βοήθεια, αλλά όπου χρειαστεί θα επανέλθουμε.

Τέλος, βρεθήκαμε εκείνο το απόγευμα της επίσκεψής μας στην Αρκαδία, στην περιοχή της Μπέρμπερης, όπου είδαμε τα πλημμυρισμένα χωράφια των κατοίκων, που σε μεγάλο βαθμό έφταιγε η μονάδα βιοαερίου που κατασκευάζεται στην περιοχή και καταφέραμε, με παρέμβασή μας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, να αρθούν οι εγκρίσεις για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και να σταματήσουν οι εργασίες στο συγκεκριμένο εργοστάσιο".