Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Βουλευτής Β' Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ

 

Διαμορφώθηκα από τη γέννησή μου στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς, την ηπειρώτικη – τζουμερκιώτικη καταγωγή μου, τα χρόνια που έζησα – ως παιδί και έφηβος – στη Ζάκυνθο, τα Γιάννενα και την Κέρκυρα.
Λόγω της εργασίας του πατέρα μου Περικλή Μπαλάφα, δημοσίου υπαλλήλου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, διευθυντή φυλακών, έζησα σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας: Τρίπολη, Ζάκυνθο, Γιάννενα, Κέρκυρα. Η μητέρα μου, Ελένη το γένος Δρακοπούλου, ήταν δασκάλα.

Το 1961 ήλθαμε οικογενειακώς στην Αθήνα, πήγα στο Β' Γυμνάσιο Αρρένων, παρακολούθησα φροντιστήριο και πέρασα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο όπου ολοκλήρωσα τις 5ετείς σπουδές του Πολιτικού Μηχανικού.

Ακολούθησε η στρατιωτική μου θητεία (Κόρινθος, Ναύπλιο, Αλεξάνδρεια Ημαθίας).

Ως Πολιτικός Μηχανικός, ασχολήθηκα με μελέτες και κατασκευές τεχνικών έργων. Εργάσθηκα σε μεγάλο γραφείο μελετών, για χρόνια διατηρούσα ιδιωτικό γραφείο (άδειες, μελέτες, κατασκευές), εργάσθηκα, επίσης, σε μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία (ΠΡΟΔΟΜΗ-ΕΔΟΚ ΕΤΕΡ). 

Από το 1966, συμμετείχα στη Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη.
Στα χρόνια της Δικτατορίας (1967-1974) είχα αντιστασιακή δράση. Συμμετείχα στην αντιδικτατορική οργάνωση «Ρήγας Φεραίος», με Κ. Κωσταράκο, Γ. Ρέγκα, Φ. Προβατά, Γ. Σπηλιώτη και άλλους.

Συνελήφθην και δικάστηκα το 1971.
Το 1972 εκτοπίσθηκα για τη δράση μου στη Γρανίτσα Ευρυτανίας και στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, μαζί με Κ. Αλαβάνο, Γ. Πεσμαζόγλου, Σ. Πεπονή, Ν. Μπερτσιά, Τ. Παππά, Γ. Κουμάντο κ.ά.

Από το 1974 συμμετείχα στην ΚΝΕ και στο ΚΚΕ.
Υπεύθυνος επί σειρά ετών για τα θέματα υγείας, για τον χώρο των επιστημόνων κ.ά.
Συμμετείχα από την αρχή (1991) στο Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου, και στη συνέχεια, στο ΣΥΡΙΖΑ (Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς).

Είμαι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και διετέλεσα μέλος της Πολιτικής Γραμματείας.

Στις εθνικές εκλογές στις 25 Γενάρη 2015 εκλέχθηκα βουλευτής στην Β' Περιφέρεια Αθήνας και στην συνέχεια εκλέχθηκα, από την Ολομέλεια της Βουλής, Β' Αντιπρόεδρος της Βουλής.

Σήμερα είμαι Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.